Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok a logisztikai támogató század élén

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2016. július 11. 7:35

Rickhard Nordfjäll alezredest (Svéd Királyi Légierő) nevezték ki a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) logisztikai támogató százada parancsnokává. A hivatalos parancsnokváltási ünnepséget július 7-én tartották az MH Pápa Bázisrepülőtéren. 

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Lieutenant-Colonel-Rickhard-Nordfjall-Appointed-as-the-Commander-of-the-Logistics-Support-Squadron.aspx
Rickhard Nordfjäll alezredes Kiell-Arne Nilsen alezredestől (Norvég Királyi Légierő) vette át a logisztikai támogató század parancsnoki tisztségét. A század parancsnoki beosztásában eltöltött négyéves szolgálati ideje után Nilsen alezredes a norvég fegyveres erők anyagi parancsnokságán a több hajtóműves repülőgépek fegyverrendszereiért felelős főtisztként dolgozik majd tovább.

1596016546

A logisztikai támogató század élére történő kinevezése előtt Nordfjäll alezredes a svéd királyi légierő légi hadviselési központjában a kiképzési és kiértékelő osztály parancsnoka volt. Repülő-műszaki tisztként 1990-ben fejezte be tanulmányait, s azóta számos beosztásban szolgált különböző repülőgép-karbantartó alakulatoknál. 2001-ben elvégezte a stockholmi nemzetvédelmi egyetem törzstiszti tanfolyamát.

A logisztikai támogató század parancsnokaként Nordfjäll alezredes hasznosítani fogja a többnemzeti katonai együttműködés terén szerzett széles körű tapasztalatát. Három alkalommal teljesített külszolgálatot Bosznia-Hercegovinában, a NATO IFOR/SFOR missziókban, majd pedig az EUFOR Althea műveletben. Ezenfelül a NATO interoperabilitási képességeinek fejlesztéséhez nyújtott svéd hozzájárulás nemzeti programfelelőseként is szolgált, a szövetséges erők technikai interoperabilitásának elérésére indított programokban és gyakorlatokon (CWID és CWIX).

A logisztikai támogató századról

A logisztikai támogató század egyike a többnemzeti Nehéz Légiszállító Ezred három századának. Feladata az ezred minden oldalú logisztikai támogatásának biztosítása. A századhoz tartozik a karbantartó, illetve az ellátó részleg, a légikikötő, és a repülőhajózók felszerelését biztosító részleg. A század műszaki specialistái, a gépek technikai rendszereiért a repülések ideje alatt felelős katonák a SAC-17 szállító repülőgépek fedélzetén utazva, a hajózóállomány tagjaiként végzik a szükséges karbantartási feladatokat.

A járműkarbantartó részleg felelős azért, hogy a SAC járművezetői kifogástalan állapotú eszközöket használhassanak. A század ellátó részlege a Boeing céggel együttműködve biztosítja az alkatrészeket a repülőgép-technikusok számára, a hazai bázison és repülés közben egyaránt. Az alakulat légi személyzeti felszerelési részlegének feladata a felszerelések karbantartása a személyzet és az utasok biztonsága érdekében.

1596016547

A század légikikötője az utasok és a rakomány biztonságos be- és kirakásáért felel a hazai bázison, légideszant-kiképzéshez nyújt támogatást, és betartatja a rakományok légi szállítására vonatkozó előírásokat az összes olyan légikikötőben, amelyet a SAC program C-17-esei használnak.

Mindezen feladatokon túl a logisztikai támogató század állománya folyamatosan együttműködik az MH Pápa Bázisrepülőtérrel és a magyarországi civil hatóságokkal az olyan támogatási területeken, mint például a gyakorlatokhoz nyújtandó támogatás, a földi szállítás, a vámügyek és egyéb szolgáltatások.

A Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) többnemzeti program, amely12 partnernemzetének biztosítja a hozzáférést a katonai légiszállítási képességhez, három Boeing C–17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállító repülőgép tulajdonlása és működtetése révén.

A SAC-program a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren települ.

A SAC tagnemzetei a NATO-tagsággal rendelkező Magyarország (a program befogadó nemzete), Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, továbbá a NATO Partnerség a Békéért (Partnership for Peace, PfP) programjában részt vevő két nemzet, Finnország és Svédország. Minden részt vevő nemzet számára rendelkezésre áll a C–17-esek repülési óráinak egy része, hogy szolgálják saját nemzetük védelmét, teljesítsék NATO-, EU-, illetve ENSZ-felajánlásaikat és humanitárius segítséget nyújthassanak.

1596016547

A SAC szervezetébe egyrészt a műveleti egység, azaz a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) tartozik, másrészt a NATO Légiszállítást Kezelő (NATO Airlift Management, NAM) Programiroda – a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves része –, amely a SAC program C–17-esei fegyverrendszerének beszerzéséért és fenntartásáért felelős hatóság.

A SAC-programmal szerződött Boeing cég a külföldi katonai értékesítési (Foreign Military Sales, FMS) megállapodás alapján nyújt műszaki támogatást a C–17-es repülőgépekhez.

Fordította: Eszes Boldizsár