Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, repülésbiztonságot növelő eszközök érkeztek Pápára

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2016. december 20. 19:39

Új jégtelenítő berendezéssel és fűnyíró gépekkel gazdagodott az MH Pápa Bázisrepülőtér decemberben. 2016-ban felgyorsult a pápai bázis fejlesztése, ami a következő évben is folytatódni fog. E folyamat eredménye, hogy decemberben ismét új eszközöket vehettek át a pápai katonák.

1596024943

Ahhoz, hogy problémamentesen és hatékonyan tudjon üzemelni a repülőtér, a repülésbiztonság maximális előtérbe helyezése szükséges. Fontos, hogy mindig megfelelő körülmények között tudják végrehajtani a repülési feladataikat az ide érkező vagy innen induló repülőgépek. A zöld területek karbantartásának kiemelt jelentősége van, hiszen a túl magas növényzet ideális élettere lenne a madaraknak, apróbb vadállatoknak, amik veszélyeztetnék a repülésbiztonságot. A bázison a Támogató század Repülőtér Üzembentartó szakaszának egyik feladata, hogy a növényzetet környezetbarát módon ritkítsa és így biztosítsa a biztonságos feltéteket. A karbantartási munkálatokat különböző speciális eszközök mellett a mindennapi életben megszokott nagy teljesítményű fűnyíró gépekkel végzik. A Husqarna új gépei sokoldalúak, gazdaságosak és kiválóan alkalmasak a repülőtéri munkákra.

Téli időszakban plusz feladatként jelentkezik a repülők jégtelenítése. Csapadékos, hideg időben a szárny- és kormányfelületeken keletkező jégréteg jelentős mértékben tudja befolyásolni az aerodinamikai tulajdonságokat, ráadásul a többletsúly is balesethez vezethetne. A repülőgépek személyzete felszállás előtt jelezheti a bázis Műszaki Fogadócsoportjának, hogy jégtelenítésre van szüksége, ezekben az esetekben fogják használni az új jégtelenítő eszközt a pápai katonák.

1596024943

A Volvo alvázra épített dán gyártmányú darus szerkezet 16 méteres magasságig képes a jégmentesítésre, így a világon használatban lévő legtöbb repülőgéptípussal kompatibilis. A működési elv egyszerű, frappáns és környezetbarát. A jármű tartályaiban összesen 5600 liter glikólt és vizet tárol, ezt pedig a kívánt keverési arányban és hőmérsékleten pumpálja a tömlőbe. A darukosárban lévő kezelő egy tűzoltófecskendőhöz hasonló pisztollyal szórja a kezelendő felületre a keveréket, ami így felolvasztja a lefagyott jeget. A repülőgép-állóhelyek kialakításának köszönhetően a folyadék könnyen felfogható, visszanyerhető, így nem károsítja a környezetet. A berendezés egyik előnye, hogy a kezelőszemélyzet folyamatos kommunikációs összeköttetésben van, így garantálva a biztonságot és hatékonyságot.

Az új eszközök használatba vételét minden esetben oktatás előzi meg, ahol a gyártó elméleti és gyakorlati ismereteket ad át azoknak a katonáknak, akik a jövőben kezelni fogják a gépeket. A sikeres vizsgák után az új gépek és kezelőik szolgálatba állnak.

1596024943

Fotó: a szerző felvételei