Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi és haderőfejlesztési program kezdődik

Szöveg: Szűcs László |  2016. december 20. 19:44

Zrínyi 2026 névvel, tíz éves honvédelmi és haderőfejlesztési programot indít a Magyar Honvédség jövő januárban, ez lesz az elmúlt 26 év legnagyobb haderőfejlesztési vállalkozása – jelentette be dr. Simicskó István honvédelmi miniszter december 20-án, kedden, Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a program honvédelmi „lába" abból áll, hogy új alapokra helyezik a tartalékos rendszert. „A honvédelmi törvény úgy fogalmaz, hogy a »haza védelme nemzeti ügy«. Ha nemzeti ügy, akkor az mindannyiunk közös ügye, a civileké, a katonáké egyaránt. És mindenkinek megvan a maga felelőssége, feladata abban, hogy miként lehet ezt nemzeti üggyé tenni" – mondta dr. Simicskó István. Hozzátette: a tartalékos rendszert területvédelmi elvre helyezik, mivel a mostani rendszer, azaz a védelmi tartalékos és a műveleti tartalékos állomány még nem jelent megfelelő mértékű védelmi tartalékot és képességet.

1596024944

„A jelenleg 5500 főből álló tartalékos rendszer fenntarthatósága és bővíthetősége már középtávon is gondot okozhat. Ezért nyitni kell a fiatalok felé, olyan társadalmi csoportok irányába, akik ebben szeretnének részt vállalni. A tartalékos rendszerünket egy széles társadalmi bázisra szeretnénk felépíteni" – mondta a miniszter.

Dr. Simicskó István bejelentette azt is, hogy január elején létrejön a Honvédelmi Sportszövetség, amelynek elsődleges feladata a honvédelmi nevelés, valamint a honvédséghez és a honvédelemhez köthető sportágak felkarolása lesz. Emellett pedig közvetítő csatorna lehet a honvédség és a társadalom között.

„A Zrínyi 2026 programhoz szorosan illeszkedik, hogy új nemzeti biztonsági stratégiát készítettünk, amely már a kormány előtt van, de egyelőre még nem tárgyalta a kabinet" – jelentette ki dr. Simicskó István, hozzátéve: mivel az ágazati stratégiákat a nemzeti biztonsági stratégiából kell levezetni, változni fog a katonai stratégia is.

1596024944

A tíz éves program haderőfejlesztési „lába" mögött az a kormányzati döntés áll, miszerint a GDP 0,1 százalékával évente növelni tudják a védelmi költségvetést, „ami kellő biztonságot ad az ésszerű fejlesztésekhez." A honvédelmi miniszter szerint a legnagyobb probléma a légi szállítási képesség megszűnése. A jelenleg 40 éves AN-26-os szállító-repülőgépek eddig kiválóak és megbízhatóak voltak, ám „már mutatnak némi bizonytalanságot, ami a repülésbiztonságot is veszélyezteti". Mivel az üzemidő-hosszabbítás hosszú távon nem oldja meg a problémát, ezért megszületett a döntés olyan gépek beszerzéséről, „amelyek a szállítóképességünket megtartják".

A honvédelmi miniszter szerint mindemellett lépéseket tettek a Jak-52-es repülőgépek kiváltása érdekében is, sőt a légvédelmet is szeretnék megerősíteni és tervbe van olyan repülőgépek beszerzése is, amelyek a pilóták kiképzését segítenék a kisgépektől a vadászgépekig való eljutásban.

„Helikopterképességre is szükségünk van. Átmenetileg azt a döntést hoztuk, hogy 4 darab Mi-17-es helikoptert újítunk fel. Ezek a felújítást követően 7 évig el tudják látni a feladataikat. Ez nem váltja ki azt a célkitűzést, amit szeretnénk elérni, hogy kellenek új, illetve újszerű gépek is" – fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki kiemelte: a szárazföldi haderőnemet is szeretnék felerősíteni, sőt, a kibervédelem területén is szükség van fejlesztésekre.

1596024944

A háttérbeszélgetésen résztvevő dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök hangsúlyozta: nem lehet szétválasztani a tartalékos rendszer átalakítását és a haderőfejlesztést. „Egy képesség a személyi állomány rendelkezésre állásából, felkészültségéből, alkalmazhatóságából és a technikai eszközökből egyaránt áll" – mondta. Hozzátette: a személyi állomány toborzása, megtartása és ezzel együtt a technikai képességek megteremtése kell, hogy egy egységes egészet alkosson.

Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos kiemelte: a tartalékos rendszer átalakításának számos buktatója lehet, ezért szükség van egy motivációs rendszer kialakítására, amelynek jogszabályi hátterét jelenleg dolgozzák ki. A vezérőrnagy szerint ösztönző lehetne, hogy a HM-ösztöndíjakat kiterjesztenék a tartalékos katonai szolgálatot vállalókra is. Emellett a felsőoktatásban résztvevő tartalékos katonák – akik vállalják, hogy a különböző szintű kiképzéseket elvégzik – a kiképzési óraszámoknak megfelelően 2-4 kreditpontot kapnának. Gondolkodnak a diákhitel valamilyen szinten történő átvállalásának lehetőségén, illetve azon is, hogy ha valaki szolgálatot vállal, akkor úgynevezett rendelkezésre állási díjat kapna. „A tartalékos katonák esetében ugyanis a legfontosabb a rendelkezésre állás lenne, ezt az állományt csak megelőző védelmi készenlét, vagy veszély esetén alkalmaznánk"- mondta Kun Szabó István vezérőrnagy.

1596024945

Fotó: Dévényi Veronika