Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, többfunkciós távcső a felderítőknél

Szöveg: Szabó Imre hadnagy |  2019. március 12. 10:33

Komplex képzésen vettek részt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítő és csapatfelderítő századának katonái a napokban. A „Vector 21” elnevezésű, lézeres távolságmérővel egybeépített, digitális binokuláris távcső használatáról a svájci gyártó cég munkatársa tartott angol nyelvű felkészítést.

1599199974
A távolságmérésen kívül mágneses azimut (a mágneses északi iránytól való szögeltérés) meghatározására, valamint vertikális szögmérésre is alkalmas eszközt a felderítő katonák saját szakfeladataik során is képesek alkalmazni. Az eszköz segítségével képesek gyorsan és pontosan meghatározni a céltárgy távolságát, irányát, magasságát és akár a pontos koordinátáját is, majd kábelen vagy „bluetooth" kapcsolaton keresztül digitálisan rögzíteni ezeket az adatokat.A távcső alkalmas még a tüzérségi tűz helyesbítéséhez szükséges adatok azonnali meghatározására is.

1599199975

A képzés elméleti részében az eszköz képességeit ismerhették meg, később pedig a gyakorlatban is alkalmazták a tanultakat. Az új eszközök teljes alkalmazási spektruma nagyban hozzájárul, hogy a felderítők a kor kihívásainak megfelelve képesek legyenek a felderítési adatok gyors és pontos megszerzésére.

A képzésen a felderítőkön kívül részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, valamint az MH Anyagellátó Raktárbázis katonái is.

1599199975

Fotó: Pallás Lilla hadnagy