Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb hiánypótló mű született

Szöveg: Takács Vivien |  2016. március 18. 9:09

A magyar katona – Öltözködés, felszerelés és fegyverzet 1788-1815 között címmel mutatták be Udovecz György legújabb hiánypótló művét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti kampuszán március 17-én, csütörtökön. 

1596010535

A könyvet dr. Orosz Zoltán altábornagy méltatta. A Honvéd Vezérkar főnökhelyettese elmondta: A magyar katona sorozatban megjelent könyv az 1788 és az 1815 közötti korszak magyar katonáinak felszerelését, öltözködését és fegyverzetét ismerteti meg az olvasóval. „A mű a Habsburg-korszakon belül egy olyan időszakról szól, amelyben nem létezett önálló magyar hadsereg. Azonban kevesen tudják, hogy a napóleoni háborúban a Habsburg-monarchia hadseregén belül léteztek magyar alakulatok. Ezek felszerelését, ruházatát mutatja be abszolút pontossággal a könyv."

1596010536

A jól illusztrált műről dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese elmondta: a könyv aprólékosan ismerteti a gyalogság, a tüzérség, a huszárság, illetve a nemesi felkelők ruházatát és felszerelését. Érdekességként hozzátette, hogy azok a magyarok, akik részt vettek a napóleoni háborúban, nem magyar, hanem német vezényszavakra cselekedtek.
A szerző érdeklődésünkre elmondta: a könyv egy sorozat első része. Hozzátette: a kötet segítség a hagyományőrzőknek, az egyenruhákat készítőknek és nem utolsósorban a történelmet kedvelőknek is.

1596010536

„A bécsi hadilevéltárban találtunk egy ógermán nyelven írt szakanyagot, ami ábrákat és méreteket is tartalmaz. Ebből nagyon sokat tettünk bele a könyvbe: a bakancsszabászati rajztól kezdve egészen a nadrágig" – mondta Udovecz György.

1596010536

Fotó: Dévényi Veronika