Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra alapkiképzés az akadémián

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra hadnagy |  2015. szeptember 10. 18:18

Újabb százhúsz fő vonult be Szentendrére, az MH Altiszti Akadémiára, hogy megkezdje tizennégy hetes egységes alapkiképzését. A szerződéses legénységi valamint pályakezdő tisztek és altisztek az akadémián eltöltött idő alatt megszerzik a legalapvetőbb katonai ismereteket.

1596000018
1596000018
A bevonulás napja az immáron szokásos rendben folyt: érkezés után adategyeztetés. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság tájékoztatója után a bevonulókat alegységekbe osztották. Az „adminisztratív ügyeket" követően egészségügyi vizsgálat, oltások és drog-szűrés következett, majd a kiképzendők elfoglalták szállásukat. Végül a „beöltöztető ponton" mindenki megkapta a szükséges ruházati felszerelést.

A kiképzés heteiben a bevonult katonák többek között általános harcászati, jogi, egészségügyi, vegyivédelmi ismeretek mellett lőkiképzést és műszaki ismereteket tanulnak. Az egységes alapkiképzés alatt több lőgyakorlatot hajtanak végre, és többnapos harcászat foglalkozáson vesznek részt. Az alapkiképzés ideje alatt folyamatosan fejlesztik fizikai állóképességüket valamint megismerik a Magyar Honvédség szolgálati-, alaki és öltözködési szabályzatainak tartalmát.

Az állomány november végén, a honvédtiszt- és altisztjelöltekkel együtt tesz ünnepélyes honvédesküt, majd folytatja alapkiképzését, és december első heteiben kétnapos komplex záróvizsga sikeres teljesítése után térhet vissza alakulatához, ahol megkezdi a tényleges katonai szolgálatot.

1596000018

Fotó: a szerző felvételei