Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra áll a Sándor-palota díszőrsége

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 2. 7:02

Több mint három hónap kihagyás után, július 1-jén ismét óriási sikert aratott a Honvéd Palotaőrség fegyveres alaki bemutatója a budai Várban, a Sándor-palota előtti Szent György téren.

1596081622

A Sándor-palotát 2012 óta őrzi az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegység kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség. A díszegység emlékeztet a 32-es bakák hírnevére és a díszelgés hagyományára. A Köztársasági Elnöki Hivatal védelme mellett, hivatottak a Szent Korona őrzésére, valamint az állami és a fővárosi protokolláris feladatok ellátására.

Farkas Gábor András százados, a Honvéd Palotaőrség parancsnokhelyettese érdeklődésünkre elárulta: március 17-én kapták az elöljárói parancsot, miszerint a palotaőrséget, a koronavírus helyzetre való tekintettel határozatlan ideig szüneteltetni kell. „A Sándor-palota díszőrségét július 1-jén, szerdán állítottuk fel újra, változatlanul tizenöt fővel" – mondta a százados.

1596081622

A katonás rendben felsorakozó palotaőrök délben látványos fegyveres alaki bemutatót tartottak, amellyel lenyűgözték mind a hazai, mind a külföldi vendégeket. Az őrségváltásra turisták tucatjai voltak kíváncsiak: a dobpergés már tizenkét óra előtt a térre csalogatta az érdeklődőket.

„Mi vagyunk a Magyar Honvédség első számú megjelenítői a hazánkba érkező turisták szemében: amikor egy szervezett idegenvezetés keretében meglátogatják a főváros látványosságait, akkor a budai várban, a Sándor-palota előtt találkozhatnak először a Magyar Honvédséggel, a díszőrök képviseletében" – hangsúlyozta a Honvéd Palotaőrség parancsnokhelyettese. Farkas Gábor András százados hozzátette: a gyerekek mindig csodálkozó szemekkel figyelik a díszőröket, fegyelmezett, szinte mozdulatlan kiállásuk miatt azt hiszik, hogy bábuk és meglepődnek, amikor megmozdulnak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal protokolláris őrzését ellátó palotaőrség július 1-től újra óránként tart őrségváltást, délben pedig, látványos fegyveres alaki bemutatót a budai várnegyedbe látogatók számára.

GALÉRIA