Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra együtt

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. szeptember 9. 17:37

Újabb fejezettel bővült a nyugállományú légvédelmi rakéta- és tüzér tisztek és altisztek országos találkozójának tizenegy éve íródó története. A cselekmény szálait természetesen idén is az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szőtte.

1595978470

A magyar égbolt egykori védelmezői szeptember 5-én érkeztek a skarlátpiros barettsapkás honvédek likócsi bázisára. A nyugállományú klubok, egyesületek segítségével minden eddiginél nagyobb létszámban, közel kétszázan érezték fontosnak, hogy ellátogassanak a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulatához. Keszthelyről, Kalocsáról, Szombathelyről, Lentiből, Miskolcról, Budapestről, és még sorolhatnánk a városokat, hogy honnan jöttek megidézni a múltat, találkozni a régi bajtársakkal, s tájékozódni a légvédelmi rakéta- és tüzér szakmát érintő aktuális fejleményekről.

A szépszámú vendégsereget Kovács Ferenc ezredes köszöntötte, aki megtartotta a már hagyományosnak mondható parancsnoki beszámolót és fórumot az ezred művelődési otthonában. A Rába parti város alakulatának parancsnoka diasorral illusztrált előadásában bemutatta a győri egységet, rendeltetését, felépítését, vezetőállományát, ismertette a tavalyi, s az idei év fő feladatait, valamint a közeljövő várható kihívásait, továbbá beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről is.

1595978471

A parancsnoki tájékoztatót követően az egykori honvédek az ezred emlékparkjába vonultak, hogy a légvédelmi rakéta- és tüzér kultúra tiszteletére emelt kopjafánál megemlékezzenek elődeikre, s leróják kegyeletüket az elmúlt évben elveszített bajtársaik előtt.

A program délután városnézéssel, illetve az alakulatnál rendszeresített technikai eszközök bemutatójával folytatódott.  Természetesen a vendégek többségének nem volt ismeretlen a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer rakéta-indítóállványa (SZPU), célfelderítő és rakéta–rávezető állomása (SZURN), rakétaszállító-töltő gépkocsija (TZM), illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontja (MCP) és rakéta-indítóállványa, ahogy a BTR-80 típusú könnyűpáncélzattal ellátott, úszóképes, csapatszállító harcjármű, vagy Mercedes Benz G típusú terepjáró sebesültszállító gépjármű sem, de az eszközöket nézve szívesen elevenítették fel a gyakorlótereken szerzett felejthetetlen élményeket.

1595978471

Ezt követően a jogelőd szervezetek csapatzászlajai előtti elkészültek az elmaradhatatlan csoportképek, majd a Honvéd Együttes férfikara adott műsort.

1595978471

A rendezvény végén dr. Varga László okleveles mérnök dandártábornok, az alakulat egykori parancsnoka – s nem mellesleg az évente megrendezendő esemény ötletgazdája – mondott pohárköszöntőt.

1595978471