Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra összecsapnak a második világháborús német és amerikai csapatok a military fesztiválon

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. június 4. 16:50

Hagyományőrzők, csatajelenetek, modern és korabeli harcjárművek és látványos bemutatók is lesznek az ötödik Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválon, amelyet a hétvégén tartanak a kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban – hangzott el a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón június 4-én, hétfőn a fővárosban.

1599188124
Több szempontból is különleges lesz a mostani Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, hiszen éppen idén ünneplik az első világháború befejezésének 100. és a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulóját – mondta Kovács Imre, a szervező HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület elnöke, Kunszállás polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón.

A rendezvényen több száz hagyományőrző eleveníti fel például az 1848-49-es szabadságharc korszakát, s bemutatják az akkori honvédek öltözetét, fegyvereit és életét. Az érdeklődők nemcsak a különböző történelmi korok masírozó katonáit fogják látni, hanem több, előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt, interaktív csatajelenet részesei is lehetnek a napóleoni koroktól a második világháborúig. Először lesz látható például, ahogy a német és magyar szövetségesek összecsapnak az orosz katonákkal, illetve – egy másik csatajelenetben –, ahogy a németek az amerikaiakkal mérik össze erejüket. A látvány garantált, hiszen az utóbbi összecsapásnál egy RPG is előkerül majd.

1599188125
Több mint száz 20. századi felújított katonai jármű érkezik a fesztiválra. Harckocsik, tüzérségi, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, híradós és haszongépjárművek, amelyek között páratlan, korábban nem látott kuriózumok is lesznek. A látogatók idén bekapcsolódhatnak egy érdekes kezdeményezésbe: a fesztivál saját fizetőeszközével támogathatják, hogy jövőre egy eredeti állapotban lévő Tigris harckocsi is megjelenhessen a rendezvényen. Az alakulótér körül kapnak helyet a különböző történelmi korokat bemutató egyesületi és egyéni csoportok, diorámák, hagyományőrzők, akik ezer év hadtörténetéből nyújtanak ízelítőt.
1599188125
Nem maradnak ki a különböző légi járművek sem, bemutatkozik az An-26-os katonai szállítógép, rendőrségi helikopter, magyar fejlesztésű girokopter, illetve egy teljesen felújított MiG-17-es vadászgép is. Az eredeti gépek mellett hangsúlyt kapnak azok kicsinyített másai: az RC modellezők felvonultatják felsőkategóriás modelljeiket, amelyekkel látványos bemutatókat is tartanak majd. A háromnapos, ingyenes rendezvényre építettek egy airsoft bázist, ahol élethű fegyverekkel, szituációs lőgyakorlatokon vehetnek részt az érdeklődők. Jelen lesz továbbá az Uljanovszki Autógyár, vagyis az UAZ új katonai terepjáróival, és megjelennek a Volkswagen Bogár szerelmesei is kortalan járgányaikkal. A fesztivál színpadán az Ismerős Arcok és a Red Rockets ad koncertet.

1599188125

Kovács Imre kérdésünkre elmondta azt is, tavaly több mint húszezren fordultak meg a mintegy húsz hektáron zajló, háromnapos fesztiválon, de most arra számítanak, hogy ezt a számot akár egyetlen nap alatt elérik. Az elmúlt években – mind a programok, mind az arculat szempontjából – kiforrta magát a fesztivál, amely támogatói között a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség mellett kiemelt helyet tölt be a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság. A fesztiválon természetesen a magyar katonák modern eszközeit és életét is megismerhetik a látogatók, s ott lesznek a toborzók is, akik megválaszolnak minden olyan kérdést, amit a honvédség iránt komolyan érdeklődők feltesznek.

1599188125
A főszervező kiemelte, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a rendezvény kiérdemelje a gyerekbarát jelzőt, számtalan program várja a kicsiket, de komolyan odafigyelnek a biztonságra és a különböző igényekre: egy jurtában például pelenkázót alakítottak ki. A fesztivál fejlődési lehetőségei között megemlítette, hogy a jövőben a korabeli és a modern frontszolgálat, illetve hadieszközök mellett szeretnék bemutatni a hátországi körülményeket is, ami még komplexebbé tenné a látogatók számára a megismert hadikultúrát.
1599188126
Fotó: Füzes Judith és archív