Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra Safety Fuel

Szöveg: Darabos Imre százados |  2014. május 25. 7:41

A június végén kezdődő Safety Fuel − 2014  elnevezésű, közös magyar−német tábori üzemanyagraktár-telepítési és -üzemeltetési gyakorlatra való felkészülés első kiképzését tartották május 12−20. között az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán.

Márciusban a Bundeswehr Logisztikai Parancsnokság parancsnokhelyettese tett látogatást hazánkban − Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka meghívására. Már ezen a látogatáson megbeszélést folytattak a katonai logisztikai együttműködésről, valamint a Safety Fuel – 2014 elnevezésű gyakorlatról, amit június 30. és július 11. között rendeznek meg a Bundeswehr putlosi bázisán.

1595972483

Hetényegyházán készültek a Németországban megrendezendő „Safety Fuel 2014" gyakorlatra

A gyakorlatra való felkészülés hetényegyházi első ütemének fő célja az volt, hogy a résztvevők felfrissítsék ismereteiket, valamint gyakorolják a tábori üzemanyagraktár telepítését, üzemeltetését, bontását és karbantartását − azaz mindazokat az ismereteket, amelyeket a korábbi két évben végrehajtott hasonló gyakorlatokon elsajátítottak.

1595972483

Magyar-német tábori üzemanyagraktár-telepítési és -üzemeltetési gyakorlat az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán

A kiképzést az MH ARB-nál dolgozó, a Bundeswehr által 2012-ben kiképzett és a németek által elfogadott vizsgával rendelkező állomány vezette. A kiképzés résztvevői az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 37 II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred üzemanyag szakmai képzettségű katonái voltak.

1595972484
A kiképzés célja az volt, hogy a résztvevők a korábbi gyakorlatok tapasztalatait felhasználva magasabb szintre emeljék képességeiket

A felkészülés második ütemében − június 1−27. között − három magyar altiszt vesz részt a tartálypark-vezetői kiképzésen, amit a Putlosban található logisztikai kiképző központban rendeznek meg.

Fotók: a szerző felvételei