Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a V4 EU Harccsoport munkacsoportja

Szöveg: Halász Zsófia hadnagy |  2016. szeptember 29. 10:49

Budapesten tartotta munkacsoportülését a V4 EU Harccsoport szeptember 26−28-án.

1596020710

A politikai és katonai előkészületeket követően január 1-től június 30-ig a V4 nemzeteinek kiválasztott állománya felkészülve várt a riasztást követő feladatra. A készenlét időszakának tapasztalatait feldolgozva a 2019-es, következő V4-formáció szervezetét állították össze az érintett nemzetek képviselői.

A Magyar Honvédség a készenlét fenntartásában több mint 700 fővel vett részt, és olyan képességeket is felajánlott, mint a szárazföldi erők légi támogatása, különleges műveleti, műszaki és non-kinetikus modulok. A hadműveleti parancsnokságot lengyel vezetéssel Krakkóban alakították ki, ahol a keretnemzet és a képességmodulok vezetői a felkészülés és a készenlét időszakában felkészítési feladatokat és törzsgyakorlásokat szerveztek a harccsoport számára.

1596020710

A készenléti időszakot követően a budapesti Hadik Hotelben megrendezett munkacsoportülésen Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország képviselői vettek részt. A rendezvény fő célkitűzése az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a soron következő, 2019. második felében esedékes készenléti szolgálat vezető szerepköreinek tisztázása volt. A rendezvényt dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes nyitotta meg, aki elismerte a harccsoport készenléti tevékenységét, továbbá hangsúlyozta a V4 országai közös szerepvállalásának és azonos célkitűzéseinek jelentőségét. Hozzátette: ezen összefogás a jelenleg zajló nemzetközi migrációs folyamatok katonai feladatait is hivatott kiszolgálni.

A szakmai tárgyalások során Lőrincz Gábor ezredes, a magyar delegáció vezetője kiemelten foglalkozott a V4 EU Harccsoport 2019. második felében várható készenléti szolgálatának kialakításával, melynek életre hívásában Magyarország katonai képességei is hangsúlyos szerepet kaphatnak.

A tanácskozás során az elhangzott szakmai álláspontok alapján sikerült kialakítani azt a közös irányvonalat, amely kulcsa a következő készenléti szolgálat létrehozásának és hathatós működésének. A munkacsoport következő ülését 2017 áprilisában, Krakkóban rendezik meg.

1596020711

Fotó: a szerző felvételei

CímkékV4