Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós forrásból fejlesztik a katonai beszerzési rendszert

Szöveg: honvedelem.hu / HM Védelemgazdasági Hivatal |  2013. november 15. 19:22

„Nyilvántartások adattisztítási és migrációs feladatainak ellátása” tárgyban vissza nem térítendő európai uniós forrásokhoz jutott a Magyar Honvédség beszerzéseit végző HM Védelemgazdasági Hivatal.

Az elnyert támogatást a 2003-tól lefolytatott beszerzési eljárások digitalizálására, valamint a beszerzést támogató Katonai Beszerzési Információs Rendszerbe történő migrálására költik, mely eredményeként, gyorsabb lesz a katonai beszerzések folyamata, valamint pontosabban és hatékonyabban valósulhat meg a közpénzek elköltésének állami kontrollja.

Az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretén belül az ÁROP 1.A.4 „Nyilvántartások adattisztítási és migrációs feladatainak ellátása" tárgyú pályázati felhívásra a HM Védelemgazdasági Hivatal jogelődje, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal 2012 szeptemberében pályázatot nyújtott be, és 95 170 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az ÁROP program a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében valósul meg, amely a Jó Állam koncepcióján alapul. Ennek értelmében olyanná kell fejleszteni az ország közigazgatását, hogy az hatékonyan, eredményesen és gazdaságosan szolgálja mind az állampolgárokat, mind az államot.

„A honvédségi beszerzések adatállományának tisztítása és digitalizálása, az adatszolgáltatási folyamatok fejlesztése" című projekt az elektronikus közigazgatás kiterjesztése és az elszámoltathatóság megteremtése, valamint a korrupció felszámolása feladatkörökön keresztül kapcsolódik a Jó Állam koncepciójához.

A HM VGH Beszerzési Igazgatóságának papír alapon tárolt óriási mennyiségű beszerzési dokumentumai a projekt eredményeképpen digitalizálásra, majd teljes körű adatfeldolgozást (adattisztítás és migrálást) követően beintegrálásra kerülnek a katonai beszerzések folyamatait támogató Katonai Beszerzési Információs Rendszerbe (KBIR), miközben a kezelőfelület kibővül az elektronikus adatfeldolgozást elősegítő funkciókkal. Ennek eredményeként megvalósulhat a katonai beszerzések szélesebb körű elektronikus ügyintézése, valamint a korábban lefolytatott eljárások adatainak egyszerű, gyors előhívása.

Az adatintegráció biztosításával a beszerzési eljárások dokumentumai egységessé, könnyen és gyorsan ellenőrizhetővé válnak, amelyen keresztül átláthatóbb lesz a közpénzek felhasználása a katonai beszerzésekben.

„A HM VGH-val szembeni alapvető elvárás a honvédségi beszerzések jogszabályi alapokra épülő, minél átláthatóbb és nyomon követhető végrehajtása" – mondta dr. Tomka Barnabás a HM VGH beszerzési igazgatója.

„A Beszerzési Igazgatóság által az elmúlt 10 évben lefolytatott eljárások ügyiratai külön gyűjtőívekben mintegy kétmillió külön álló dokumentumot tesznek ki. Ezen adatok formailag és tartalmilag időszakonként változtak, ezáltal nem egységesek. A katonai beszerzések adatainak egységesítése, elektronikus feldolgozása és adatbázisba rendezése a végső célhoz vezető út első állomását jelenti, amelyet továbbfejlesztve eljuthatunk a jelenlegi Kormányprogramban is kiemelt helyen szereplő átláthatósági, korrupcióellenes, költséghatékonyságot előtérbe helyező követelmények teljesítéséhez."

A projekt megvalósításához nagy teljesítményű szkennereket szerzett be a HM VGH, amelyekkel a kétmilliós nagyságrendű iratokat – az elkövetkezendő egy év folyamán – digitalizálják, és egy karakterfelismerő program segítségével a rendszerfejlesztők rendezett struktúrában beintegrálják a KBIR adatbázisába.

A projektre a forrásokat önerő nélkül, 100%-ban az Európai Unió, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával biztosítja. „Rendkívül fontosnak tartom az uniós források bevonását a honvédelmi tárca költségvetésébe, különösképpen azért, mert a jelenlegi hosszan elhúzódó világgazdasági recesszió következtében bevezetésre került megszorítások jelentősen csökkentették a katonai fejlesztések lehetőségeit. Ugyanakkor az állami beruházások minden esetben serkentően hatnak egy ország gazdaságára azáltal, hogy új piaci lehetőségeket nyújtanak a hazai vállalkozások számára, amely következtében növekedési pályára állítható az ország gazdasága" – mondta Dr. Steigler József ezredes, a HM VGH főigazgatója.

„Ezért is kiemelten fontos a katonai beszerzések folyamatának fejlesztése az IT nyújtotta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználásával. Gyorsabb, pontosabb, precízebb és átláthatóbb beszerzéssel a honvédelmi tárca is hozzájárul a Jó Állam megteremtéséhez. Emellett külön örömömre szolgál, hogy jelen projekt keretében lehetőségünk nyílt 10 már huzamos ideje munkanélküli és munkát kereső munkavállaló alkalmazására egy közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került munkaerő-kölcsönző vállalkozáson keresztül" – tette hozzá a főigazgató.

Címkékpályázat