Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a mindennapok hősei

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. február 7. 14:39

Noha mindennapi harcaikat sosem látják, mégis a radaros katonák védik minden pillanatban hazánk légterének szuverenitását – hangzott el az MH 54. Veszprém Radarezred által, a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából, február 6-án, hétfőn, Veszprémben megrendezett ünnepi állománygyűlésen.

1596027314

Az ünnepség felvezetéseként Zentai László ezredes, radarezred parancsnoka olvasta fel a dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök e jeles alkalomból íródott köszöntőlevelét. Ebben az elöljárók többek között úgy fogalmaztak: eme speciális, mással nem pótolható szakterület képviselői, nagy odaadással és szakértelemmel végzik munkájukat. Nem csupán hazánk légi határait védik, hanem a Közös Akarat feladatban való részvétellel a szárazföldi határokat is.

Elhangzott: a szakterület dolgozóinak munkáját minősíti az új 3D-s radarok rendszerbeállítása is. A levél aláírói emlékeztettek arra, hogy az elkövetkezendő évek nagy ívű technikai fejlesztései során a még rendszerben lévő; régi, orosz radartechnikai berendezések helyett modern eszközök állnak majd rendelkezésre.

1596027314

Ünnepi beszédében Berec Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Vezérkari Titkárság, vezető szakreferense is kitért a küszöbön álló fejlesztésekre, hangsúlyozva: az eszközök cseréjére várhatóan már a jövő évben sor kerül. A rádiótechnikai csapatok napjával kapcsolatosan az ezredes elmondta: Bay Zoltán és kutatócsapata az Amerikai Egyesült Államokban dolgozó tudós csoporttal egyszerre, tőlük függetlenül és közel sem ugyanolyan erőforrásokból gazdálkodva érték el világraszóló tudományos eredményüket.
„Szerencsére a mai kor katonáinak nem kell elődeikhez hasonló technikai akadályokat leküzdeniük, mert modern eszközök állnak rendelkezésükre. A rádiótechnikai fegyvernemnél dolgozók a mindennapok hősei; harcukat sosem látjuk, mégis ők védik minden pillanatban hazánk légterének szuverenitását" – fogalmazott az ezredes.

1596027314

Az ünnepségen elismeréseket adott át Szücs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, megbízott légierő haderőnem főnöke, és Zentai László ezredes, aki az alakulat munkájának elismeréséül emléklapot vehetett át a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesülettől.

A Légierő Zenekar – Veszprém közreműködésével megtartott rendezvény, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar ünnepi műsorával zárult.

1596027315

Fotó: a szerző felvételei