Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Űrhajós a honvéd középiskolában

Szöveg: Markovics Zita hadnagy |  2014. március 22. 7:32

„Hihetetlen boldogsággal tölt el, hogy feljuthattam a világűrbe, de legbüszkébb arra vagyok, hogy egykori parancsnokom Valerij Kubaszov a földet érésünket követően azt mondta: bármikor újra útnak indulna velem.”

1595968878

Meghatározó élmény volt a honvéd középiskola diákjai és tanárai számára Farkas Bertalan személyes beszámolója

Farkas Bertalan dandártábornok, kutató, űrhajós volt a vendége a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumnak. 1980 májusára sokan emlékeznek, hiszen a híradások a Szojuz-36 űrhajó indulásával, világűrben töltött napjaival, érkezésével, s utasaival foglalkoztak leginkább. Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov. Nevük, a róluk szóló felvételek, fényképek, hírek 34 évvel később is élénken élnek az emlékezetben.

Meghatározó élmény volt a honvéd középiskola diákjai és tanárai számára, hogy a nyugállományú dandártábornok maga mesélte el életének, szakmai pályafutásának történetét. Az űrkutatás múltja, jelene és jövője című előadássorozat részeként látogatott el a debreceni honvéd középiskolába, ahol a növendékek és katonai oktatóik katonai tiszteletadással fogadták az asztronautát.

1595968878

Farkas Bertalan: hihetetlen boldogsággal tölt el, hogy feljuthattam a világűrbe

Farkas Bertalan elmesélte a diákoknak, hogyan jelentkezett önként űrhajósnak, s választották ki az Interkozmosz programban a vadászpilóták közül. Beszélt a Kazahsztán területén található Bajkonur űrrepülőtérről, vagyis a Csillagvárosban eltöltött hónapokról, s arról, hogyan fogadta a hírt családja, amely szerint a többlépcsős kiképzési feltételeket is teljesítette, így felrepülhet a világűrbe. Az egyébként is izgalmas, több mint egy órás élménybeszámolót saját fotók és videofelvételek tették még színesebbé. A dandártábornok a világűrben végzett tudományos kutatómunkáról és kísérletekről, emellett sok személyes élményről, például az űrrakéta startjáról, a súlytalanság állapotában tapasztalt érzéseiről, az űrhajóban töltött – a hétköznapi ember számára alig felfogható – mindennapi tevékenységekről is beszámolt a hallgatóságnak.

Farkas Bertalan elmondta: bárhová utazik a Földön, mindenhol szeretet és tisztelet veszi körül. Az űrhajósok világszerte ismerik egymást, s összetartó közösségük életre szóló barátságok színtere. Megrendülten beszélt a mindössze néhány hete elhunyt egykori parancsnokáról és barátjáról, Valerij Kubaszovról. A volt szovjet űrhajós 1980 előtt már kétszer járt a világűrben, s ahogy azt bajtársa, Farkas Bertalan elmondta: tudása, tapasztalatai, emberi tulajdonságai, meghatározó és pótolhatatlan baráttá tették számára.

1595968878

A magyar űrhajós együtt a diákokkal, tanárokkal

Farkas Bertalan végül a diákok kérdéseire válaszolva az űrkutatás jelenlegi eredményeiről is beszélt, s reményét fejezte ki, hogy nem ő marad az egyetlen magyar űrhajós, aki feljutott a világűrbe.

Fotó: Markovics Zita hadnagy és Konyhás István