Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó idei helyszínére érkezett a hadihajós kiállítás

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2018. december 19. 9:25

A 170 éves a honvéd folyami hadihajózás rendezvénysorozat részeként létrehozott hadihajós kiállítás az erdőbényei honvédüdülőben nyitotta meg utoljára kapuit ebben az évben. A tárlat részeként az új év tavaszáig tekinthetők meg a flottillát illusztráló makettek, korabeli egyenruhák és tárgyi emlékek.

1599197531
Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka megnyitóbeszédében kiemelte Tóth Edmond és Hocza István főtörzsőrmester szerepét a 170 éves magyar folyami hadihajózás történetét bemutató vándorkiállítás létrehozásában, amely idén utolsó helyszínére érkezett.

1599197532
Az erdőbényei 7.sz. Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központ (KORK) konferenciatermébe érkezett tárlat több mint negyven darab 19. és 20. századi makett segítségével hozza közelebb a Dunai Flottilla világát és az első világháborús tengeri ütközetek eseményeit az idelátogatóknak. Emellett a kiállítás részeként matrózegyenruhák és a hadihajózáshoz köthető korabeli használati tárgyak is megtekinthetők.

1599197532
A tárlat megnyitó rendezvényén az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái mellett az MH Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozatának képviselői és elnöke, Hajdú Gábor nyugállományú ezredes, illetve a KORK Erdőbénye dolgozói is részt vettek.

1599197532
Ziman Mariann tanácsos, a KORK Erdőbénye központparancsnok-helyettese az ünnepségen elmondta, hogy ez olyan maketteket bemutató különleges tárlat, amely szerinte minden korosztály figyelmét felkelti. Örömét fejezte ki, hogy idén ez a kiállítás eljutott az erdőbényei honvédüdülőbe és így az itt pihenő vendégek is bepillanthatnak a hadihajós katonák múltjába, illetve jelenébe.

1599197532
Fotó: a szerző felvételei