Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Valami más kezdődjön el az emberek életében”

Szöveg: Takács Vivien |  2013. szeptember 8. 7:05

Azt szeretnénk e két esemény után, hogy valami más kezdődjön el az emberek életében – mondta  a hamarosan megrendezendő XIX. Nemzeti Katonai Zarándoklat és VII. Családi Napról, valamint a házasság- és családerősítő hétvégéről Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, aki szerint e két rendezvény a megújulásról szól.

Ettől az évtől kezdve − a könnyebb megközelíthetőség érdekében − a budakeszi-makkosmáriai kegytemplom helyett a budapest-máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika plébániatemplomban rendezik meg a Nemzeti Katonai Zarándoklatot és a hozzá kapcsolódó családi napot szeptember 21-én, szombaton.

1595959542

Csak a helyszín változik, a Nemzeti Katonai Zarándoklat célja továbbra is az, hogy „akik a keresztény életüket valamiképpen egy picit demonstrálni szeretnék, azoknak egyfajta alkalom ez arra, hogy a hitüket elmélyítsék, és rácsodálkozzanak arra is, hogy a hitükkel nincsenek egyedül" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke. Hozzátette: nagyon fontos célja a zarándoklatnak, hogy „a Magyar Honvédségben szolgáló katonákat, közalkalmazottakat megerősítsük abban, ha keresztény életet élnek, akkor abban nincsenek egyedül, hiszen van számukra egy közösség."

Berta Tibor hangsúlyozta: a hit egy kapu, ami egy sokkal tágabb világba vezet be bennünket, mint amit az emberek gondolnak.

A zarándoklatra ráépül a családi nap, különféle gyermekprogramokkal, koncertekkel, amelyre azért volt szükség, hogy „ha egy férj katona, akkor eljöhessen vele a felesége és a gyermekei is" – mondta az ezredes. De továbbra is „a zarándoklat legfontosabb része a szentmise" – hangsúlyozta.

1595959542

Szintén a Magyar Honvédségben dolgozó katonákat, közalkalmazottakat, illetve családtagjaikat várják a III. Házasság- és Családerősítő Hétvégére október 4−6. között, a Balatonkenesei Rekreációs Központba. A házastársak számára különböző programokat, beszélgetéseket, előadásokat, interaktív együttgondolkodást szerveznek, amelyeket Bíró László katolikus tábori püspök fog tartani. „Néha a családok és a házasságok is meg tudnak gyöngülni, és ezeket erősíteni kell, amelyre kiváló lehetőséget nyújt ez a hétvége" – mondta Berta Tibor. Az idei találkozó mottója: „A család, a munka és az ünnep a hit távlatában."

Az ezredes szerint ez a pár nap szeretne segítséget nyújtani abban, hogy hogyan kellene megélni az ünnepeket, a munkánkat, és ezt a kettőt hogyan lehetne összeegyeztetni vagy összekapcsolni ebben a mostani munkamániás korban. „Egy ünnepet meg lehet tervezni nagyon szépen, hogy az lélekemelő legyen és kiszakítson minket a mindennapjainkból, s bevezethet bennünket egy egészen más dimenzióba" – fogalmazott az általános helynök, aki reméli, hogy „ezek a lelki események, akár a zarándoklat vagy a családerősítő hétvége is, egyfajta változást hoznak az emberek életében, és talán változást tudnak hozni a körülöttük élők életében is."

1595959542

Fotó: Dévényi Veronika és archív