Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomália – két robbantásos merénylet, sok halott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 8. 8:07

Két robbantásos merényletben tizennyolc ember vesztette életét szeptember 7-én, szombaton a szomáliai fővárosban.

Az első merényletben egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Mogadishu nemzeti színházának a közelében, egy étterem parkolójában. Néhány perccel később a közelben egy másik – ugyancsak autóba helyezett – robbanó szerkezet detonációja oltotta ki több ember életét. A legfrissebb hírek szerint összesen tizennyolc ember halt meg.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a két merényletet.

A hírügynökségek szerint a 2012-ben az al-Kaida terrorszervezet hálózatához csatlakozott as-Shabab milícia hajtott végre hasonló akciókat az elmúlt időszakban.

Ez a szervezet állt annak a merényletnek a hátterében is, amelyet kedden kíséreltek meg a szomáliai elnök ellen. A hivatalos tájékoztatás szerint Hasszán Sejk Mohamudnak és kíséretének nem esett baja. Az ország déli részén fekvő Merka kikötőváros közelében az elkövetőként jelentkező as-Shabab tagjai vállról indítható rakétagránátokkal vették célba a konvojt.

Az Afrika szarván található országot két évtizede véres polgárháború sújtja és gyakorlatilag nincsen működő államhatalom. Szomália egyes részeit az as-Shabab milícia tartja ellenőrzése alatt.