Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Változik a honvédelmi törvény

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 22. 19:07

A honvédelmi törvény módosításáról döntött november 22-én, kedden az Országgyűlés.

Több ponton változtattak a honvédelmi törvényen a képviselők, ennek nyomán például a lőfegyveren kívüli kényszerítőeszközök köre kiegészül az elektromos sokkolóval.
A javaslat minősített többséget igénylő pontjait 155 igen, 42 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el, míg az egyszerű többséget igénylő rendelkezések 154 igen, 39 nem és 1 tartózkodó szavazatot kaptak. A döntés értelmében az állampolgárok önkéntesen részt vehetnek a honvédelmi felkészülésben.

Pontosították – az állampolgárok békeidőben való önkéntességének hangsúlyozása mellett – az állam honvédelmi nevelésben betöltött szerepét, kötelezettségét, illetve az állam által ellátandó közfeladatok körét.

Magyarország szövetségi és nemzetközi keretek között vállalt katonai feladatainak sajátosságaihoz igazították a hatályos szabályozást, kitérve arra, hogy az egyes kötelékek közös parancsnokság alá rendelése más nemzeti fegyveres erő vonatkozásában is felmerülhet.

1596023482
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélget az Országgyűlés plenáris ülésének szünetében

A jogszabály kibontja a katonai rendészet feladatrendszerét, pontosítja rendeltetés-meghatározását, illetve feladatellátással kapcsolatos együttműködési, alárendeltségi szabályait.

A honvédség a hatályos nemzetközi normák betartásával közreműködik a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok esetében bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, hazatérésük biztosításában, az evakuálás végrehajtásában – rendelkezik a módosítás, amelynek alapján a honvédség személyi állományába tartozó közalkalmazottak jubileumi jutalmának alapjául szolgáló illetmény kiszámításakor figyelembe veszik az az ágazati pótlékot is.

Különleges jogrend idejére a honvédelmi miniszter egyetértési joggal rendelkezik ahhoz, hogy sportcéllal is használhassák a kijelölt repülőtereket.

Fotó: Ilyés Tibor (MTI)