Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várpalotai víziók

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 29. 18:56

Vokla János ezredes a jó parancsnok mintaképe; utódja, Oszlánszki Béla alezredes szintén rátermett, született katonai vezető. Irányításának eredményeként az elkövetkező években a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) a térségben egyedülálló képességekkel fog rendelkezni – derült ki az alakulat parancsnoki átadás-átvételi ünnepségén, június 29-én, hétfőn.

1596081524

A haderő jelentős lő- és gyakorlótereit kezelő MH BHK-nak központi szerepe van a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. A vízió, amely néhány esztendőn belül minden bizonnyal megvalósul, részben az, hogy a Magyar Honvédség és szövetséges alakulatai nem csak a valóságban, hanem a szimulációs térben is nagyszabású gyakorlatokat tudjanak végrehajtani. Többek között erről is szólt dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az ünnepségen, kiemelve: a leköszönő Vokla János ezredes vezetésével a Központi Lő- és Gyakorlótér fejlesztése elkezdődött és mire a haderőfejlesztés keretében beszerzett új technikai eszközök rendszerbe állnak, azokkal is lehet majd éleslövészetet végrehajtani.

„Vokla ezredes úrban azt szerettem, hogy ő a jó parancsnok mintaképe. Megértette a feladatokat, és végre tudta hajtatni az állománnyal. Soha nem kellett aggódnunk a gyakorlatok miatt. Emellett nyíltságával, humorérzékével maga mögé tudta állítani a csapatot. Mindig jó volt Várpalotára jönni, mert kollektívát, csapatot látott az ember. Ebbe belefért a feladatszabás, és a barátság is. Sokat tanultam tőle. Oszlánszki alezredes úr rátermett, született katonai vezető, aki látja és érti, hogy hová kell fejlődnie a központnak" – fogalmazott az altábornagy.

1596081524

Az elköszönő parancsnok, Vokla János ezredes számára – aki, mint korábban arról beszámoltunk, Székesfehérváron szolgál tovább – a legnagyobb élményt parancsnokként itt töltött időszaka alatt, a nemzetközi gyakorlatok jelentették. Beszédében hangsúlyozta, hogy az alakulatnak kulcsfontosságú szerepe van a haderő állományának gyakoroltatásában, kiképzésében.

„Kiválóan működő alakulat, amely magas szinten képes végrehajtani a feladatait. A siker nem hullik az ölünkbe, azért minden nap keményen meg kell dolgozni, és Önök ezt nap, mint nap meg is tették. Hiszem, hogy csapatmunkával a fejlődés folytatódni fog, és köszönöm mind az állománynak, mind az elöljáróknak, mind a velünk együttműködő társadalmi szervezeteknek támogatását" – mondta az ezredes.

Érdekesség, hogy utódja, Oszlánszki Béla alezredes, a korábbi parancsnok-helyettes először tizennégy esztendősen lépte át egy laktanya kapuját; igaz, nem Várpalotán, hanem Egerben. Mint mondta, akkor még nem tudta, merre vezeti majd az útja. A parancsnoki beosztásra lehetőségként tekint.

„Nagy megtiszteltetés a haderő egyik legpatinásabb, nagy hagyományokkal rendelkező alakulatánál szolgálni. A felkészítésben, a gyakorlatok végrehajtásában mindig is központi szerep jutott az MH BHK-nak. Remekül működő alakulatot veszek át, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a modernizáció zökkenőmentesen menjen végbe" – közölte az új parancsnok.

GALÉRIA