Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varsóban rendezik meg a NATO Katonai Bizottságának soron következő konferenciáját

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. szeptember 28. 15:37

A NATO-tagállamok vezérkari főnökeinek részvételével 2018. szeptember 28-30. között ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szerve, a Katonai Bizottság.

A NATO-tagországok vezérkarfőnökei évente egyszer találkoznak ebben a formában Brüsszelen kívül, annak érdekében, hogy a NATO kiemelt jelentőségű stratégiai-katonai kérdéseit megvitassák, kifejtsék véleményüket és egyeztessék álláspontjaikat. A NATO Katonai Bizottság Konferenciáját a hagyományok szerint minden évben más tagország rendezi meg; ebben az évben Lengyelország vállalta fel a megrendezését, amelynek különleges apropót ad a lengyel vezérkar megalakításának 100. évfordulója is.

A konferencián kiemelt napirendi pontként szerepelnek a NATO Katonai Stratégiája és az új négyéves tervezési (NDPP) ciklushoz szükséges Politikai Iránymutatás (PG19) katonai vetületei. További téma lesz a szövetség új parancsnoki struktúrájának kialakítása, a NATO Készenléti Kezdeményezés, valamint a NATO Központ funkcionális felülvizsgálata is.

Első alkalommal elnököl kihelyezett vezérkarfőnöki szintű ülésen a Katonai Bizottság június 29-én hivatalba lépett elnöke, Sir Stuart Peach vezérezredes. A magyar delegációt Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök vezeti, tagjait a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal szakértői állományából jelölték ki.