Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Vég(h)elszámolás” a Déri Múzeumban

Szöveg: Martinkovits Katalin |  2014. július 7. 19:37

Debrecenben, a Déri Múzeum dísztermében mutatták be a napokban Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes Vég(h)elszámolás című könyvét. A terem megtelt civilekkel, katonákkal, számos érdeklődővel, akik mind kíváncsiak voltak egy katona életútjára.

A szerző bevezetőjében elmondta: külön öröm volt számára, hogy Debrecenben is megtartotta könyvbemutatóját, hiszen ő is e megye szülötte. Egykor Hajdúszoboszlóról indult útjára, a Déri Múzeumban is többször járt, mivel történelemtanárától sokszor kapott gyűjtőmunkára megbízatást. Emlékszik a 70 évvel ezelőtti bombatámadások miatt foghíjas Debrecenre, és a találatot kapott vasútállomás régi épületére is.

1595975149

Később katonaként, majd vezérkarfőnökként is gyakran járt a városban. Egyszóval hazajött.
Elárulta, hogy bár nem író, de valószínűleg a mozgalmas, hivatásos katonai pálya után maradt űr késztette a Vég(h)elszámolás megírására. A könyv a katonai hivatásról szól, és igyekszik emléket állítani többek között a páncéloskatonáknak is, hiszen a szerző maga is harckocsizóként kezdte pályafutását.

A múlt bemutatása mellett a jelenre, sőt a jövőre is koncentrál, emellett szó esik Magyarország NATO-csatlakozásáról is. Beavatja az olvasót a diplomáciai pálya rejtelmeibe, hiszen a szerző nagykövetként Ankarában sok tapasztalatot szerzett.

1595975149

A könyv a szerző 1948-as születésétől egészen napjainkig vezeti végig olvasóit, miközben egy gazdag katonai életút és pályafutás bontakozik ki szemük előtt.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is ajánlotta a könyvet a jelenlévőknek. Elmondta: újdonság volt számára a kötet őszintesége, a család, a gyermekkor bemutatása és az, hogy Végh Ferenc szemléletesen leírja, hogyan élte meg a katonai pályát.

Fotó: Kis Ákos

Címkékharckocsi