Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért az Allied Spirit VI nemzetközi gyakorlat

Szöveg: Horváth Gábor hadnagy |  2017. április 7. 7:07

A napokban fejeződött be az amerikai hadsereg Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központja által szervezett, Allied Spirit VI elnevezésű, nagyszabású gyakorlat, amelyen a Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja és modul elemei képviselték, 69 fővel.

1596030060

A közel négyhetes gyakorlat során a magyar zászlóalj csak a virtuális térben hajtott végre feladatokat, azonban a szimulációban a gyakorlótéren mozgó ellenséges és baráti erők is megjelentek. A zászlóalj több esetben is fontos szerepet kapott a harcászati feladatok végrehajtása során; a tizenkét nemzetből álló dandár alegységei harcának sikeres megvívását például a magyar zászlóalj ellenlökésének sikerére alapozva készítette elő a lett vezetésű dandártörzs.

1596030060

A zászlóalj kiváló helytállását mi sem bizonyította jobban, minthogy a gyakorlat zárásakor elismerő oklevelet vehetett át Kátai Dániel főhadnagy, a híradó és informatikai részleg vezetője az amerikai megfigyelő- és értékelő csoport vezetőjétől, Hayes alezredestől, valamint Harangi Tóth Zoltán százados, a felderítő részleg vezetője a lett dandár parancsnokától, Ilmars-Atis Lejins ezredestől.

1596030060

Az amerikai megfigyelő- és értékelő csoport szerint a zászlóalj az ötfokozatú skálán négyes fokozatnak megfelelő értékelést kapott. Hayes alezredes hangsúlyozta: első alkalommal még nem sok alegységnek sikerült ezt a kiemelkedő szintet elérnie.

1596030061



Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester