Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget értek a Kőszegi Ostromnapok

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. augusztus 30. 19:08

„Amikor fejet hajtunk Jurisics Miklós emléke előtt, akkor lényegében az egész magyar hadtörténelem előtt tisztelgünk, mely hosszabb múltra tekint vissza, mint a magyar államiság”- mondta dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője augusztus 30-án, vasárnap, Kőszegen, az ostromnapok záróünnepségén.

Kilencedik alkalommal rendeztek közel egy hónapon át tartó programsorozatot Kőszegen, az 1532-es török ostromra emlékezve. Augusztus utolsó vasárnapján a várban megtartott rövid ünnepséggel zárták le a rendkívül színes, színvonalas eseménydömpinget. A zárórendezvény vezérszónoka dr. Töll László ezredes volt.
„A magyar hadtörténelem egyik legdicsőbb napja volt 1532. augusztus 30-a, amikor I. Szulejmán hatalmas serege elvonult a kőszegi vár alól és ezzel elismerte vereségét"- fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetője, aki a későbbiekben méltatta Jurisics Miklós hősiességét. A horvát és magyar felmenőkkel rendelkező várkapitányt a becsület, a hűség és a kitartás megtestesítőjének nevezte.

1595999435

Dr. Töll László úgy vélekedett, hogy hazánk sorsa nagyon sok esetben a kardforgató férfiaktól függött. „A harcokban, csatákban, háborúkban a legfontosabb a katonák helytállása, amire a kőszegi várvédők fényes példát szolgáltattak"- zárta szavait az ezredes.

Az ünnepség végén a megjelent civil és fegyveres szervezetek képviselői megkoszorúzták Jurisics Miklós szobrát. A Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Töll László ezredes helyezte el a megemlékezés virágait. Az esemény díszőrségét helyi hagyományőrzők és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái adták. A győri egység nevében Fegyveres László alezredes, a helyőrség-támogató alegység parancsnoka koszorúzott.

1595999435

Fotó: Bakos Zoltán