Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vendégségben a hadikikötőben

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. október 10. 16:56

Az MH Hadikikötőben tölthettek egy napot a hazai folyami hadihajózás 170. évfordulója alkalmából idén májusban rendezett történelmi vetélkedő győztesei, ahol megismerkedtek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred speciális feladatrendszerével.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott rendezvény célja a hagyományok ápolása volt, ennek egyik része a kapcsolattartás az egykori bajtársakkal, s a nyugdíjas szervezetekkel. Az ezred szakmai irányításával zajló esemény egyben hozzájárult a hazai hadihajós hagyományok ápolásához, felhívta a figyelmet a honvédelmi oktatás és nevelés fontosságára – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, az MH 1. HTHE parancsnoka.

1599194526
A versenyen részt vett a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozata (MH BNYK), a TIT Hajózástörténeti, – Modellező és Hagyományőrző Egyesület, és Erdőbénye csapata, valamint tizenegy középiskolás csoport. A győztes a Hajdú Gábor nyugállományú ezredes által vezetett MH BNYK csapata lett, számukra az MH 1. HTHE vezetése felajánlotta, hogy eltölthetnek egy napot az újpesti hadikikötőben.

A látogatást szeptember végén tartották meg. A vendégek megnézték a folyami hadihajózás fejlődésének 170 évét bemutató kiállítást, betekinthettek a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század kiképzési rendszerébe, megismerkedtek a speciális tűzszerész felszerelésekkel, a Zeusz aknásznaszádon pedig meghallgatták a hadihajós katonák mindennapi életéről és az aknamentesítő hajók feladatairól szóló ismertetőt.

Fotó: Ivanyik Alexandra törzsőrmester, Hanzelik Tamás őrmester