Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vetélkedő a tiszti klubban

Szöveg: Budai Anna |  2012. november 14. 17:20

Pályaorientációs vetélkedőt tartottak 7. és 8. osztályos tanulóknak a hódmezővásárhelyi helyőrségi klubban a város általános iskolái, a Bercsényi Miklós Honvédelmi és Rendészeti Szervek Bajtársi Egyesülete és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Zrínyi Miklós laktanyájának szervezésében.

A zsűri tagja, Baranyi Imre, a Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda történelem szakos tanára elmondta: nyolcadikos osztályfőnökként fontosnak tarja, hogy a diákok megismerkedjenek a különböző szakmákkal, hivatásokkal. „Egy pályaorientációs projektet hívtunk életre az iskolában, melynek keretében a gyerekekkel helyi intézményeket és vállalkozásokat látogatunk meg. Célunk, hogy a középiskolai továbbtanulást megelőzően minél több szakmát megismerjenek a diákjaink és megmutassuk, milyen lehetőségek vannak Hódmezővásárhelyen. Nagy volt a jelentkezők száma, többüknek a szüleik révén van kötődésük a rendvédelmi szervekhez, a honvédséghez, mások először találkoztak katonákkal."

1595944573

A vetélkedő alkalmat adott arra, hogy a gyerekek bepillantást nyerhessenek a honvédség világába, most elméletben, tavasszal, a második fordulóban pedig már gyakorlati feladatokkal. A zsűri tagjai voltak Baranyi Imre mellett Pető János nyugállományú ezredes és Szalóki András őrnagy is.

A vetélkedőt Huszár Ferenc alezredes, megbízott laktanyaparancsnok nyitotta meg. A csapatok öt feladatban mérték össze tudásukat: először irodalmi és történelmi személyeket kellett felismerniük egy rövid jellemzés alapján. Ezt követően tippelniük kellett, mit jelentenek a „bakazsargon" különböző kifejezései, mint például a kopasz (újonc katona), a nyulak (lövészek) vagy a fókázás (felmosás). A harmadik feladat egy puzzle volt, a képen a Magyar Honvédségnél rendszeresített eszközökkel (BTR−80 típusú harcjármű, Mi−24-es helikopter) találkozhattak a diákok. Negyedik feladatként zenéket kellett felismerniük, ebben közreműködött a helyőrségi zenekar trombitása is. A vetélkedő zárásaként a szervezők villámkérdésekkel tették még izgalmasabbá a versenyt.

1595944573

A pontok összesítése után a zsűri oklevéllel jutalmazott minden részt vevő csapatot, a dobogós helyezettek könyvjutalomban részesültek.

  • I. Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda csapata (Hódmezővásárhely)
  • II. Gregus Máté Általános Iskola csapata (Székkutas)
  • III. Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola (Hódmezővásárhely) és a Szent István Általános Iskola és Óvoda (Hódmezővásárhely) 8. osztályos csapata