Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezénylőzászlósok a Sziklában

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. április 21. 15:52

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (MH LVIK) tartotta negyedéves munkaértekezlete első napját a Magyar Honvédség vezénylőzászlósi állománya április 19-én.

A Kriston István főtörzszászlós, az MH vezénylőzászlósa vezetésével a munkaértekezletre érkezett állomány számára Szücs József ezredes, a központ parancsnoka ismertette az MH LVIK szervezeti felépítését, működését és feladatrendszerét.

1596012307

A vendégek képet kaptak egyebek mellett arról, hogy a veszprémi katonai alakulat, légterünk folyamatos védelmével, békeidőben is harctevékenységet lát el. A parancsnok elmondta: évente körülbelül 600 000 légi jármű halad át hazánk légterén – és a Sziklában szolgálók mindegyik útját figyelemmel követik, és ellenőrzik a repülésre vonatkozó szabályok betartását.

Az előadást követően a vezénylőzászlósok ellátogattak a hadműveleti központba, illetve a légiirányító-központba, ahol rövid tájékoztatót hallgattak meg az adott szervezeti elem működéséről.

1596012307

A munkaértekezlettel kapcsolatosan Kriston István főtörzszászlós érdeklődésünkre elmondta: a témákat ezúttal is az elmúlt negyedév aktualitásai képezik. Többek között például a legénységi állomány vizsgáztatási rendszere, a honvéd testalkati program, az altisztképzés helyzete, valamint Maxwell USA légierő Rangidős Altiszti Tanfolyam tapasztalatai is.

1596012308

„Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben meg tudjuk ismerni a haderő különböző alakulatait, feladatrendszerét – ezért tartjuk értekezleteinket lehetőség szerint más-más katonai szervezeteknél. Ilyen módon jobban rálátunk a működésükre, és mint a parancsnokok mellett szolgáló, rangidős altiszti tanácsadók, hatékonyabban tudjuk támogatni a vezetőinket" – hangsúlyozta Kriston István főtörzszászlós.

Szücs József ezredes szerint a vezénylőzászlósok munkája a parancsnokok szempontjából is igen fontos, hiszen ők közvetítik számukra hitelesen az állomány felől érkezők információkat.

1596012308

A munkaértekezlet másnapján a vezénylőzászlósok ellátogattak a híres jutasi altisztek által épített balatonszőlősi katolikus templomba, valamint megtekintették az egykori Jutasi Altisztképző Intézet épületét is.


Fotó: a szerző felvételei