Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vihar 2016: jégverés okozta válsághelyzetben teljesítenek az NKE hallgatói

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. április 19. 13:11

Idén is megrendezik a „Vihar 2016” elnevezésű gyakorlatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A végzős hallgatóknak – a 2014-es jégverés alapján – egy természeti katasztrófában kell helyt állniuk a külföldi vendégek közreműködésével – hangzott el az április 19-én, kedden az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

1596012067

Dr. Patyi András, az NKE rektora felidézte, hogy a kétnapos gyakorlatot 2013 óta minden évben megrendezik, így a mostani a negyedik alkalom. A rendezvényt a Közös Közszolgálati Gyakorlat elnevezésű tantárgy keretein belül szervezik a végzős hallgatók számára, illetve most néhány, a mesterképzésen részt vevő diák is bekapcsolódott. Az elmúlt években olyan kitalált környezetben kellett a diákoknak helyt állniuk, mint árvízi helyzet, menekültválság vagy egy szomszédos ország háborúba sodródása (az más kérdés, hogy az élet aztán valamennyit valóra váltotta). Idén egy már megtörtént eseményt, a 2014 december eleji jégverést helyezték a középpontba és aköré fűzték fel a feladatokat. A természeti katasztrófa elsősorban a Pilist és a budai hegyeket érintette, jelentős károkat okozott az erdőkben, településeket vágott el a külvilágtól, sőt több helyen megszűnt az áramszolgáltatás is. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlaton minden olyan szervezet képviselteti magát, amely egy valós katasztrófahelyzetben fellépne, ezek kommunikációjának és közös fellépésének összehangolása, illetve az élményszerzés az egyik legfontosabb célja a rendezvénynek.

1596012067

Dr. Kovács Gábor rendőr dandártábornok, az egyetem rektorhelyettese elmondta, hogy a gyakorlaton összesen 1100-an vesznek részt, köztük a meghívott külföldi vendégek, akik Csehországból, Szerbiából, Szlovákiából és Romániából érkeztek. A fent említett válsághelyzet megoldásában közreműködik például a Magyar Honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a büntetés-végrehajtás, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az országos tisztifőorvos, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint civil és karitatív szervezetek is. A gyakorlat több helyszínen, például a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti épületeiben, a Ludovika Campuson és az ócsai gyakorlótéren zajlik, s a hallgatók olyan elektronikus rendszereket is használnak, mint a vészhelyzeti értesítőt, a Marathon Terrát és a rendőrségi Robotzsarut.

1596012068

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja arról beszélt, hogy a feladatok azonosak a honvédség számára az alaptörvényben rögzítettekkel. „Hiszen a Magyar Honvédség rendelkezik azokkal a képességekkel – pont az országvédelmi feladatából eredően -, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy válsághelyzetben nagy kockázatú és ismeretlen feladatokat oldjon meg" – mondta. A katonák ráadásul jól tudják használni azokat a tapasztalatokat is egy esetleges katasztrófahelyzetben, amelyeket a külföldi missziókban szereztek.

1596012068

Fotó: Rácz Tünde