Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális kerozingőz a szolnoki RepTárban

Szöveg: Darabos Erika |  2019. március 15. 11:05

Második alkalommal rendezték meg március 9-én, Szolnokon a RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságot, amelyen idén is izgalmas légiharcokat láthatott a helyszínre érkező, szépszámú nézőközönség.

1599200098
A szolnoki RepTárban tavaly megrendezett I. és a mostani II. MiG-29 Szimulátor Bajnokság egy újjáéledő rendezvény. Ezt megelőzően ugyanis utoljára 2007-ben, a JETfly által szervezett III. Repülőszimulátor Európa-bajnokságon mérték össze tudásukat a virtuális repülőszázadok pilótái. Az elmúlt tizenkét évben azonban a korszerű hadviselés keretében teret nyertek az ember irányította harceszközök: drónok, harcjárművek. Ezért is van egyre nagyobb jelentősége a hasonló „virtuális harc" technológiájának.

1599200098
A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság 30 regisztrált versenyzője a korábbi Magyar-bajnokságok hagyományait követve 1-1 elleni légiharcot vívott (a korábbi Európa-bajnokságokon pedig géppár, azaz 2-2 elleni küzdelmek zajlottak), a rendezvény 10 óra 45 perctől kezdődött. A közönség sem maradt le az izgalmas összecsapásokról, hiszen a hangár aulájában óriás LED falon követhették nyomon az eseményeket. A kivetítőn látottakat pedig szakkommentátorként Fidel Ákos százados, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis helikopterpilótája magyarázta el az érdeklődőknek.

1599200098
A bajnokság résztvevői 2000 kilogramm üzemanyaggal „feltankolt" és 150 darab virtuális lőszerrel ellátott MiG-29-es vadászgépekkel vívták a légiharcokat. A legjobb teljesítményt kellett mindenkinek nyújtania, hiszen egyetlen  összecsapás döntött a továbbjutásról – szemben a korábbiakkal, amikor is három küzdelem után az jutott tovább, akinek minimum két győzelme volt.

Az elmúlt évben megrendezett I. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnoksághoz képest az idei számtalan újítást is hozott. Korábbi tapasztalatait hasznosítva, a szervezésbe ugyanis bekapcsolódott a JETfly és az általa támogatott, 2005-ben – aktív és civil virtuális vadászpilótákból alakult – MH 59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis is.

1599200099
A rendezvény fővédnöke Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokság légierő haderőnem szemlélője volt, a zsűrielnöki tisztet pedig Zsámboki Tibor ny. ezredes, a kecskeméti repülőbázis egykori parancsnokhelyettese vállalta. A versenybizottsági tagjai voltak: dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes, volt MiG-29-es vadászpilóta, hatósági berepülő pilóta, Koncsik István, a Dongó-század tiszteletbeli tagja, a JETfly alapítója, a korábbi hazai és nemzetközi szimulátor versenyek főszervezője, valamint a főbírói feladatokat ellátó Rohr Balázs, az MH59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőszázad parancsnoka.

A II. RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokságon számtalan aktív, illetve nyugállományú vadászpilótával találkozhattak a helyszínre látogatók, többek között Szabó „Topi" Zoltánnal, volt MiG-29-es bemutató pilótával, Nagy István ny. ezredessel, Varga Ferenc ny. ezredessel, Takács Géza alezredessel, Péter Zoltán őrnaggyal, valamint a 2003-as I. Magyar Repülőszimulátor Bajnokság győztesével: Szatmári László őrnaggyal.

1599200099
Az elmúlt évi és az idén megrendezett virtuális bajnokságok bizonyítják, hogy a vadászgépes szimulátor-repülés népszerűsége a több mint egy évtizedes kihagyás ellenére sem csökkent. A szervezők már arról is döntöttek, hogy 2020-ban ismét egy nagyszabású virtuális légiharc kupa keretében mérhetik majd össze ügyességüket, felkészültségüket és szerencséjüket a szimulátoros repülés rajongói.  

1599200099
A második RepTár MiG-29 Szimulátor Bajnokság helyezettjei:

Kovács Gábor, Kecskemét
Mátyás Vajk, Nagykanizsa
Zsíros Gábor, Budapest

A Szimulátor Bajnokság minden résztvevője emléklapban részesült.

1599200099
Fotó: Koncsik István