Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális tüzérverseny

Szöveg: Andóczi–Balogh András Ádám főhadnagy - Kálmánfi Gábor |  2014. november 24. 9:22

A Közös Fellépés 2014 elnevezésű gyakorlat befejezése után alig egy hónappal újra folyamatos tüzérségi tűz árasztotta el a Bakonyt. Igaz, ezúttal csak virtuálisan…   November harmadik hetében rendezték ugyanis a Magyar Honvédség szintű, X. Tüzérlövésszaki Versenyt az MH Bakony Harckiképző Központ Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központjában.

A tüzér fegyvernem tagjai a múltban és a jelenben is egyik legfontosabb feladatuknak érezték a szakmai felkészültségük magas szinten tartását és továbbfejlesztését. A korábbi tüzéregységek (magasabbegységek), alegységek életében mindig jelentős esemény volt egy-egy ilyen verseny megrendezése vagy az azon való részvétel, ami a szakmai kihíváson túl egyfajta bemutatója is volt a fegyvernem feladatainak és tevékenységének. Még 2005-ben az akkori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Műveleti Támogató Tanszékének oktatói állománya elhatározta − akkor még tanszékszinten −, hogy felújítja a tüzérlövésszaki versenyek gyakorlatát. 2006-tól kezdve a megmérettetés már országos szintűvé vált, a 2013-ban levezetett versenyen pedig már 20 csapat képviseltette magát.

1595983228

Az idén meghirdetett X. Tüzérlövésszaki Versenyre hat helyőrségből (Budapest, Hódmezővásárhely, Debrecen, Szolnok, Várpalota, Tata) tizennégy csapat jelentkezett. A csapatok november 17-én érkeztek be a szimulációs központba, ahol a versenyt dr. Szabó Tibor alezredes, a verseny főszervezője nyitotta meg.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva az alezredes elmondta: a verseny lényege, hogy a virtuális térben egymással szemben álló felek közel azonos feltételek mellett milyen hatékonysággal képesek pusztítani az ellenséges céltípusokat. A versenyzők konkrétan egy D−20-as ágyútarackot, és három századnyi tűztámogató csoportot működtetnek.

1595983229

A megnyitót követően dr. Szabó Tibor alezredes ismertette a verseny lebonyolításának rendjét és szabályait. Ezek után a versenybizottság (Kálmán Ferenc nyugállományú dandártábornok, dr. Szabó Tibor alezredes, Tamás Attila nyugállományú alezredes, Vétek Miklós főhadnagy, Varga István főhadnagy és Bolobás Péter főhadnagy) a csapatok képviselőinek jelenlétében kisorsolta a másnapi selejtezők csoportbeosztásait.
A csapatok november 18-án délelőtt öt csoportban, körmérkőzésekkel vettek részt a viadalban. Az öt győztes csapat közül egyet kiemeltek, négy csapat pedig kieséses rendszerben küzdött a döntőbe jutásért.

A délelőtti és délutáni körmérkőzések befejeztével kialakult a másnapi döntőbe jutott csapatok köre.

1595983229

A verseny résztvevői november 18-án tisztelegtek az 1994. július 25-én, a várpalotai lőtéren bekövetkezett tragikus kimenetelű aknavető-robbanás hősi halált halt tüzérei emléke előtt. Megkoszorúzták a Kossuth-laktanyában található, Kránitz Antal poszthumusz őrnagy, az alakulat hősi halottja tiszteletére állított emlékművet. Az emlékhelyen Oszlánszki Béla alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettese és dr. Szabó Tibor alezredes, míg a csapatok képviseletében Vétek Miklós főhadnagy helyeztek el koszorút.

A döntőbe jutott három csapat november 19-én délelőtt körmérkőzéses rendszerben döntötte el a dobogós helyezéseket. A vetélkedés során az első helyezést érte el, és a Tüzérlövésszaki Kupát egy évre elhódította: az MH Bakony Harckiképző Központ 2. csapata. (Bobrovácz Balázs őrnagy, Kiss András főtörzsőrmester és Palkó Attila szakaszvezető.
Ezüstérmes lett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 62. Lövészzászlóalj csapata (Varga István főhadnagy, Talaki Mátyás főhadnagy, Pongor János hadnagy és Czipó Dávid hadnagy.)
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az MH 5 Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj csapata (Takó Zoltán főhadnagy, Zelizi Gábor főhadnagy, Makrai Gábor hadnagy és Máté Ágnes őrvezető) állhattak fel.

(A versenybizottság a további helyezéseket a versenyen kapott pontszám és a csapatok által felhasznált lőszer függvényében határozta meg.)

1595983229

A versenyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző Kar tüzér szakirány honvéd tisztjelöltjei közül (3-4. évfolyam) négy csapat képviseltette magát. A honvéd tisztjelöltek elsősorban tapasztalatszerzés céljából vettek részt a versenyen, egy csapat bejutott az elődöntőbe, míg a többi csapat zömében a középmezőnyben végzett.

A versenyen a „leggyorsabb győzelmet elért csapat" részére Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka ajánlott fel különdíjat, melyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj csapata 31 perces végrehajtással érdemelt ki.
Az „egy mérkőzésen a legkevesebb lőszerfelhasználással győzelmet elérő" csapat részére Korom Ferenc dandártábornok, a HM HVK Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke ajánlott fel különdíjat, amelyet az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. Páncéltörő Rakétaosztály csapata 59 darab gránátnyi felhasználással érdemelt ki.
Az „egy mérkőzésen a legtöbb célt pusztító csapat" részére Vokla János alezredes, a MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka ajánlott fel különdíjat, melyet az MH Bakony Harckiképző Központ 2. csapata 285 ponttal nyert meg.
A tüzérlövésszaki verseny legjobb tűzvezető parancsnokának dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke ajánlott fel emléktárgyat, amelyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj 2. csapatának parancsnoka, Simon Zoltán hadnagy érdemelt ki.

A tüzérlövésszaki verseny az eredmények ismertetésével zárult, ahol dr. Szabó Tibor alezredes oklevelet adott át a részt vevő csapatok parancsnokainak. Ezt követően Kálmán Ferenc nyugállományú dandártábornok, a versenybizottság elnöke búcsúzott el a versenyzőktől és zárta le a X. Tüzérlövésszaki Versenyt.


Fotó: Kálmánfi Gábor

Címkéktüzér