Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visegrádi országok vezérkarfőnöki szintű „találkozója”

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2020. május 20. 15:03

Különleges körülmények között tartotta meg soron következő ülését a Visegrádi Kezdeményezés országai vezérkarfőnökeinek testülete május 19-én. Hasonlóan az elmúlt időszak magas szintű találkozóihoz, a soros V4-elnökséget betöltő cseh vezérkari főnök is a virtuális térben, videokonferencia keretében szervezett egyeztetésre hívta az együttműködés országai legmagasabb szintű katonai vezetőit.

1596079415

A tanácskozást ebben a formációban is a COVID 19 vírus és annak következményei köré tematizálták. A tárgyalások kezdetén a leköszönő cseh elnökség összefoglalta az elmúlt esztendő során elért eredményeket, különös hangsúllyal a szerveződés Európai Uniós vállalásaihoz kapcsolódó előkészítő feladatok állására, az eddig egyeztetések eredményeire. A felek egyetértettek a határokon átívelő légtérbiztonsági együttműködés fontosságával, elkötelezettségüket fejezték ki a szükséges előkészítő lépések megtételére és katonai javaslatok megfogalmazására. A tapasztalatok szerint a világjárvány jelentősen hátráltatta a Szövetség kiképzési céljainak elérését, mindazonáltal a végrehajtott események kellően deklarálták annak elrettentő képességét. Jelentős előrelépést tapasztaltak a felek a kiberképesség fejlesztésében, ugyanakkor a járványhoz kapcsolódó kiber- és hibridfenyegetés további gyors ütemű fejlődést követel meg.

A megbeszélés zárásaként a július 1-jétől az elnökségi feladatokat ellátó Lengyelország képviseletében Rajmund Andrzejczak vezérezredes röviden vázolta elképzeléseit a 2021. június végéig terjedő időszak prioritásairól és személyes találkozóra hívta a tagországok képviselőit szeptember végére Varsóba.

CímkékV4