Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Víz alatt, víz felett – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 5. 17:28

Kétszer egyhetes, a Magyar Honvédség teljes „búvárpalettáját” felölelő közös kiképzés helyszíne volt a Mályi-tó, illetve a mellette lévő kiképzési, oktatási és regeneráló központ.

1596014717
Valódi nagyüzem zajlott Mályiban, ahol Bagi László főhadnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) éves búvárösszevonásának vezetője tájékoztatta magazinunkat a gyakorlatról. A kiképzési rendezvényt a hivatásos és szerződéses állományú búvárok osztályba sorolására, továbbá a búvároktatók és a merülésvezetők összevonására, vizsgáztatására szervezte meg az MH ÖHP. Az első héten az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE), az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalja, továbbá az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárai vettek részt. A második héten a nemrég alakult MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred katonabúvárai gyakoroltak.

Naponta – a szabályzat által előírt szüneteket figyelembe véve – egy-egy délelőtti és délutáni merülésre került sor. A résztvevők a saját maguk által megtervezett, az alakulatuk sajátosságainak, feladatainak megfelelő gyakorlatokat hajtották végre az egy hét alatt.

A műszaki ezred katonabúvárai egy meghibásodott tolózárat cseréltek ki a víz alatt, emellett felderítettek és ballonok segítségével kiemeltek a vízből egy nehéz tárgyat is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én, pénteken megjelenő számában!)