Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizes gyakorlat

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. június 22. 19:42

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában tartotta kihelyezett ülését a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. A rendezvény témája a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) működésének bemutatása volt. Előadás, statikus technikai bemutató, vízi vezetési gyakorlat szerepelt a programban.

1595996141

Ezúttal a házigazda szerepét töltötte be Kovács Ferenc ezredes, az ered parancsnoka, aki a győri laktanya konferencia termében fogadta a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottságot, melynek maga is tagja. A rendhagyó ülés kiemelt témája volt a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) megismerése. Bevezetésként a vendégek az alakulatról kaptak bővebb információt. A parancsnok tájékoztatójában ismertette az ezred rendeltetését, feladatrendszerét, szervezeti felépítését. Kitért az alakulat szövetségi, valamint missziós szerepvállalásaira, légvédelmi rakéta éleslövészeteire.

A 2015. év fő feladatainak vázolása után Kovács ezredes a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) bemutatására tért át. Kiemelte, hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adott esetben bázislaktanyaként működtethető. A HKR kijelölt erőiként az ezred folyamatosan biztosít operatív csoportot, összekötő tiszteket, Védelmi Romeltakarító Kézi Munkát végző Csoportot (VRKMCS), valamint Nehéz Kétéltű Mentőcsoportot (NKMCS), míg a téli időszakban a Téli Vészhelyzet Felszámoló Munka Csoportot (TVFMCS). Az év során folyamatos a személyi állomány képzése, az említett munkacsoportok, illetve azok technikai eszközeinek felkészítése. Mindezen feladatok ellátása alapból mintegy 100 katona bevonását jelenti, akik parancsra, az év bármelyik napján az előírt időintervallumon belül azonnal bevethetőek.

1595996141

Kovács Ferenc ezredes a Magyar Honvédség Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerét összefoglalóan egy szervezett, önellátó, rugalmas rendszerként jellemezte, mely bárhol, bármilyen helyzetben, időjárási tényezőktől függetlenül bevethető.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte: a 2013-as év pontosan megmutatta, hogy a természet erőivel szemben is képesek vagyunk helytállni. A hirtelen jött havazás és árvíz olyan helyzetet teremtett, amelyet csak a katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség, vízügyi szakemberek szervezett, jól irányított, erőn felüli munkája és a civil társadalommal közös példaértékű összefogása menthetett meg. „Tanulnunk kell a két évvel ezelőtti történésekből, és folyamatosan életben kell tartanunk azon képességeinket, amelyek a társadalom biztonságát eredményezheti" – emelte ki.

1595996141

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredre utalva a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, „megnyugtató hogy rendelkezésünkre áll egy olyan erő, amire, bármekkora is a baj, a város, a megye, és az ország is bizton számíthat."

Az elméleti ismeretek után a bizottsági ülésen a gyakorlati oldal bemutatása következett. A résztvevők az ezred terepjáró személyszállító gépjárműivel az alakulat vízi gyakorlóterére utaztak, ahol a bizottság tagjait a Logisztikai zászlóalj műszaki szakaszának, valamint ellátó és javító századának állománya várt. A vendégek statikus bemutatón megtekintették az ezred azon technikai eszközeit, amelyeket a Magyar Honvédség szükség esetén bevethet katasztrófahelyzet elhárítása során. Így a kezelőállomány beszámolt a többi között a tolólapos KRAZ, az URAL-4320 terepjáró tehergépjármű, a RÁBA-H és a MAN HX-32 konténerszállító terepjáró tehergépjármű, a PTSZ lánctalpas, kétéltű szállító jármű, és rohamcsónak, valamint a mobil logisztika vezetési pont rendeltetéséről, képességeiről, technikai paramétereiről.

1595996141

A vendégek számára talán a legizgalmasabb és leglátványosabb programpontként, dinamikus bemutatón a megyei védelmi bizottság tagjai egy PTSZ fedélzetén a vízi vezetési gyakorlaton is részt vettek.

A rendezvény zárásaként, a látogatók a telepített logisztikai ellátó pont működését is megtapasztalhatták a vízi gyakorlótéren, és tábori körülmények között fogyasztották el a katonák által készített menüt.

A Megyei Védelmi Bizottság kihelyezett ülését Széles Sándor kormánymegbízott és dr. Varga Attila ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának megbízott főigazgatója is eredményesnek, tapasztalatokban gazdagnak értékelte. Kiemelték, hogy elsődleges szempont a folyamatos képességmegőrzés, ugyanakkor abbéli reményüknek is hangot adtak, hogy minél kevesebbszer lesz szükség a honvédség éles bevetésére.

1595996141


Fotó: a szerző felvételei