Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsga a levegőben

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. április 7. 9:24

Sikeresen teljesítette élete első önálló repülését Szarvas Dávid hadnagy. Feladata egy iskolakör végrehajtása volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőtere fölött. A Magyar Honvédség legfiatalabb pilótájára még bő két hónap kemény kiképzés vár, júniustól pedig az Aviation Leadership program keretében az Egyesült Államokban, a texasi San Antonióban folytatja majd a tanulmányait.

Befejezte a hazai pilótaképzés első fázisát Szarvas Dávid hadnagy, aki a felkészültségét a napokban egy Jak−52-essel a levegőben is bizonyította.

1595990773

Egyik kiképzője, Somogyi Zoltán őrnagy elmondta: önálló repülése előtt Szarvas hadnagynak egy egyórás ellenőrző feladatot kellett végrehajtania az oktatójával, ez alapján minősítették egyedüli repülésre alkalmasnak. Az itthoni gyakorlati oktatás hátralévő részében még műrepülési, útvonal-repülési és kötelékrepülési kiképzésen kell helytállnia.

1595990773

Szarvas hadnagy a Tatabánya közelében található Kecskéden gyerekeskedett, 2009 óta repül vitorlázógépeken. Az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem légvédelmi rakéta szakára jelentkezett, 2014-ben pedig már a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetemen fejezte be a tanulmányait.

Az ifjú pilótának és kiképzőinek a sikeres vizsgarepülés alkalmából, a húsvéti ünnepek előtt személyesen gratulált Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

1595990774

Szarvas Dávid hadnagy júniusban utazik majd a texasi San Antonióba, az ottani kiképzése az Aviation Leadership program keretében másfél évig tart majd.

1595990774

Fotók: a szerző felvételei