Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgáztak a tűzszerészek

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. február 15. 8:29

Lezajlottak a tűzszerész osztályos fokozati vizsgák az Irinyi János laktanyában. Horváth Csaba őrnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) vezető tűzszerésze elmondta: a Tűzszerész Szabályzat előírja, hogy évi rendszerességgel számot adjanak szakmai ismereteikről azok, akik robbanótestekkel kapcsolatos felderítő, mentesítő, hatástalanító és megsemmisítésüket érintő feladatokat végeznek.

A tűzszerész osztályos fokozati vizsgákon besorolásukhoz mérten kellett számot adniuk robbanótestekkel kapcsolatos ismereteikről a katonáknak – közölte Horváth Csaba őrnagy, aki részletesen beszélt a különböző kategóriákba tartozó tűzszerészekkel szemben támasztott elméleti követelményekről is.

1599198974

A harmadosztályú tűzszerészeknek alapvetően 150-200 robbanótest és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetek működését kell ismerniük, ők azok, akik beosztottként vesznek részt a műveletekben – mondta el a vezető tűzszerész. Horváth Csaba őrnagy kifejtette, 450-500 robbanótest és az ezekkel kompatibilis gyújtószerkezetek működésével kell tisztában lenniük a másodosztályú tűzszerészeknek. Nekik már lehetőségük van arra, hogy meghatározott feladatokat önállóan vezessenek például területmentesítés, lövészet tűzszerész biztosítása, tűzszerész felügyelet vagy tűzszerész felderítés esetében – tette hozzá a vezető tűzszerész, aki az első osztályú kategóriába sorolt tűzszerészekkel szemben támasztott elvárásokat is részletezte. „Ugyancsak 450-500 robbanótest és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetek ismeretén kívül nekik már az összes eljárásrendet is tudniuk kell, mert ők azok, akik önálló tevékenységet látnak el a műveletek során. Hatástalanítást, illetve megsemmisítést csak első osztályú tűzszerész végezhet" – mondta.

1599198974

A vizsgatételeket a vezető tűzszerész feladatszabása szerint, gyakorlati tapasztalatok alapján állították össze: jellemzően a tételekben előforduló eszközöket derítenek fel, szállítanak el, hatástalanítanak vagy semmisítenek meg a tűzszerész katonák közszolgálati feladataik során országszerte. A vizsgáztatást pedig idén is az alakulat tűzszerész kiképző állománya hajtotta végre.

1599198974

Horváth Csaba őrnagy szerint az eredmények mutatják, hogy a felmérés résztvevői komolyan vették a felkészülést, az érintettek az elvárásoknak megfelelően hajtották végre a szolgálatuk ellátásához szükséges feladatot.

1599198974
Fotó: a szerző felvételei