Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: a szövetség támogatja az afganisztáni békés rendezést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. február 15. 9:43

A NATO afganisztáni missziójával kapcsolatban nem született döntés a csapatkivonás bármilyen formájáról, arról azonban igen, hogy a szövetség teljes erejével továbbra is támogatja a politikai, békés rendezést célzó erőfeszítéseket – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben február 14-én, csütörtökön, a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően.

Jens Stoltenberg sajtóértekezletén hangsúlyozta, a NATO-szövetségesek Afganisztán esetében egységesek, az ország békés jövője alakítását egyik kulcsfontosságú feladatának tekinti. A szövetségesek egyetértésben és közösen döntenek a misszió jövőjéről, az afgánokkal egyetértésben meghozott feltételek alapján – tette hozzá.

A NATO továbbra is kész a terrorizmus elleni harc folytatására és azon dolgozik, hogy segítse a békéhez vezető folyamatot. Emellett egyértelmű üzenetet küld a táliboknak az afgán hadsereg anyagi támogatásával és képzésével arra vonatkozóan, hogy sosem nyerhetik meg a háborút – húzta alá. „A cél természetesen nem az, hogy örökké ott maradjunk. A cél egy politikai megoldás elérése, amely megteremti annak lehetőségét, hogy csökkentsük a jelenlétünket Afganisztánban" – fogalmazott a főtitkár.

Patrick Shanahan ügyvezető amerikai védelmi miniszter a tanácskozást követően tartott sajtóértekezletén aláhúzta, az Egyesült Államok nem csökkent katonai jelenlétét Afganisztánban, nem fog egyoldalúan kivonulni onnan, és vállalja, hogy minden lépést teljes mértékben összehangol szövetségeseivel. Shanahan világossá tette, ha az Egyesült Államok csapatainak csökkentéséről határozna, akár a kormányellenes, szélsőséges tálibokkal folytatott béketárgyalások előremenetele, akár más körülmények miatt, Washington konzultál a NATO-val a teljes együttműködés biztosítása érdekében. „Amiről szó van, az az, hogyan kétszerezzük meg az afgán nemzeti védelmi és biztonsági erők támogatását annak érdekében, hogy még nagyobb nyomást gyakoroljanak a tálibokra" – mondta.