Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Volt egyszer egy Nagy Háború

Szöveg: Takács Vivien |  2014. október 12. 7:07

Nagyszabású kiállítás nyílt az első világháború századik évfordulója alkalmából Szegeden, a Somogyi-könyvtárban. A válogatott dokumentumok a háború szegedi emlékeit mutatják be.

1595980544

Szegedről és környékéről rengeteg katona harcolt az első világháborús hadszíntereken, többségük sajnos nem tért haza. E kiállítás méltó emléket állít az elesett hősöknek. A város és a harctér eseményeit megörökítő fotók mellett Erdélyi Mihály színész, színházigazgató, népszerű operettszerző és Kókay László első világháborús hagyatéka is látható a kiállításon.

Emellett megtekinthető több tábori levelezőlap és levél, amelyet a fronton harcoló katonák küldtek a könyvtár volt két igazgatója – Tömörkény István és Móra Ferenc – részére, amiért ők írásaikkal lenyűgözték a harctereken távol lévő katonákat.
Levelek, naplók, könyvek, fotóalbumok és személyes tárgyak mellett különböző dokumentumtípusok: plakátok és térképek is láthatók a tárlaton.

1595980544

A tárlaton megtekinthető pár érdekes, kézzel rajzolt látrajz a piavei frontszakaszokról és egy nagyon ritka olasz nyelvű propaganda térkép is. A rajta látható kettős „octopus" Poroszországot és az Osztrák-Magyar Monarchiát jelképezi, ahogy kiterjesztették csápjukat egész Közép-Európára. Az „Il Calamaro o’ ’Pesce Diavolo’ Prussiano" című litográfia valószínűleg a kiállítás legmagasabb árfolyamon jegyzett dokumentuma.

A tárlatot a könyvtár anyaga mellett, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Szegedi Hadipark tárgyi emlékei is színesítik.

1595980544

A kiállítás október 9-i, csütörtöki megnyitóján a megjelenteket dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott igazgatója is köszöntötte, s mutatta be a kiadó első világháborúval kapcsolatok kiadványait. A tárlatot Pintér Tamás, a Nagy Háború Blog szerkesztője, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg.

A „Volt egyszer egy Nagy Háború" című kiállítást november 12-ig lehet megtekinteni Szegeden, a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótermében.

1595980545

Fotó: Somogyi-könyvtár