Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„VR szimuláció, mint VaRázslat”

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. március 3. 8:16

Virtuális bemutatót tartott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában február 28-án, csütörtökön. A meghívott vendégeknek lehetőségük nyílt egy L-39 Albatrosz és egy JAS-39 Gripen műrepülést is kipróbálni.

1599199450
Az idén ötödik születésnapját ünneplő HVK Tudományos Kutatóhely (HVK TKH) mindig is nyitott volt arra, hogy szakmai eszme- és tapasztalatcserét biztosítson a különböző tudományos szakterületek képviselői számára. A bemutatók és a fórumok során egyedi és előremutató témákat dolgoznak fel a szakértők, valamint olyan rendezvényekkel és az azokon elhangzottak összefoglalásával támogatják a vezetői stratégiai döntéseket, melyek a Magyar Honvédség célkitűzéseinek a megvalósításában lehetnek segítségre.

1599199450
Ez alkalommal is hatalmas volt az érdeklődés a „VR szimuláció, mint VaRázslat" című bemutató iránt. A tárca Balaton utcai objektumának tanácstermét zsúfoltságig megtöltötték az eltérő korosztályból érkező vendégek: a civil szervezetek képviselői mellett megjelentek a honvéd kadét-programban résztvevő diákok is. Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HVK TKH osztályvezetője köszöntő beszédében elmondta: a Tudományos Kutatóhely egy kicsit kilépett a komfortzónájából, hiszen eddig elsősorban könyvbemutatókat és kerekasztal beszélgetéseket szervezett a tudományos konferenciák és workshopok mellett, most viszont egy virtuális bemutató lehetőségét kínálja az érdeklődőknek.

1599199451
Domján Károly zászlós, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ Híradó és Informatikai Osztály beosztottja előadásában – többek között – definiálta a virtuális környezet fogalmát, ismertette a különböző típusú VR szemüvegek jellemzőit és azok hardveres felépítését, részletezte a virtuális fülke technikai eszközeit, valamint kitért a rendszer kutatási és tesztelési folyamataira. „A VR szimuláció szinte varázsütésre varázsolja közénk a virtuális teret. Kizárja a külvilágot, betekintést enged bármilyen környezetbe, ezzel új világot teremt" – fogalmazott. Mint megtudtuk: a VR szemüveg folyamatosan és szaggatásmentesen követi a fejmozgást, két érzékelő szenzorral 270 fokos, négy érzékelővel pedig a 360 fokos körültekintés is biztosítható. Prezentációja végén Domján zászlós a VR lehetséges alkalmazási területeiről beszélt, valamint arról, hogy milyen előrelépést jelenthet a virtuális szimuláció felhasználása a jövőben, mind a tudományos kutatások, mind pedig az oktatás területén.

A bemutatót követően az érdeklődőknek lehetőségük nyílt kipróbálni a szóban forgó VR szemüveget: átélhettek egy L-39 Albatrosz vagy egy JAS-39 Gripen műrepülést. Miközben a vállalkozó szellemű résztvevők beléptek a „virtuális világ kapuján", a közönség tagjai kivetítőn követték figyelemmel a szimuláció eseményeit.

1599199451
Fotó: a szerző felvételei