Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zala megyében is érdeklődnek a győri alakulat iránt

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. november 21. 8:19

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium meghívásának eleget téve közel négyszáz fiatal ismerkedett meg közelebbről az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel.

1596023444

A középiskola a héten ünnepelte fennállásának 76. évfordulóját háromnapos szakmai-kulturális rendezvény keretében; ehhez járult hozzá az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, amely ezúttal nemcsak katonákat, hanem technikai eszközöket is delegált a rendezvényre. A többórás utat követően a fiatalok nagy örömére egy Mistral ATLAS rakéta-indítóállvány és egy Mercedes Unimog sebesültszállító terepjáró gépjármű érkezett a helyszínre.

Az intézmény évfolyamainak valamennyi osztálya egymást követve, forgószínpadszerűen látogatta meg az Arrabonás bemutatót az iskola sportpályáján, így néhány óra leforgása alatt közel négyszáz diák ismerkedett meg a győri alakulat alaprendeltetésével, fő feladataival, fegyverrendszereivel, missziós tevékenységével, határvédelmi szolgálatával. A rövid tájékoztató előadások alatt az ezredről forgatott kisfilmek, rakéta-éleslövészetekről készült videók testközelbe hozták a fiatalok számára a rakétaezredet, majd az ezrednéll rendszeresített egyik légvédelmi rakéta fegyverrendszerrel, a francia Mistrallal ismerkedhettek meg. Miközben a gyerekek – és tanáraik is – beleülhettek az Atlas indítóállványba, az eszköz rajparancsnokától minden szakmai információt megkaptak a technika működésére vonatkozóan.

1596023444

Legalább ekkora érdeklődés kísérte a terepjáró mentő bemutatását is. A diákok megnézhették a gépjármű teljes felszerelését, és gyakorolhatták „sérült" társuk hordágyra helyezését és mozgatását is.

A Magyar Honvédség szempontjából az ilyen rendezvények nem titkolt célja a toborzó tevékenység is. Ezt a célkitűzést is nagyban segítette, hogy az alakulat által vezényelt katonák között valamennyi állománykategória képviseltette magát, így a gyerekek célirányosan is kérdezhettek tiszttől, altiszttől és legénységi állományú katonától is. „A rakétaezred segítségével a diákok tájékozódhatnak arról, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk a Magyar Honvédségben" – emelte ki Péterváriné Kiss Sarolta, az intézmény igazgatója.

1596023444

A nagykanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kapcsolata már több hónapra tekint vissza. Februárban a határ mellett szolgáló, a Dunántúli Ideiglenes Alkalmi Kötelék állományába vezényelt – győri – katonákat hívta meg a város egy középiskolai rendezvényre. Majd az esemény sikerén felbuzdulva a Cserháti-iskola pedagógusai rendhagyó osztályfőnöki órákra is meginvitálták a Rába-parti alakulat honvédeit. Ezeken a pályaorientációs foglalkozásokon a 15-18 éves korosztály néhány osztálya már képet kapott a katonává válás folyamatáról, és a győri ezred bemutatásán keresztül tájékozódtak a Magyar Honvédség egészéről is. Májusban pedig tanulmányi kirándulás keretében az intézmény egyik osztálya utazott Győrbe, aholmeglátogatta az ország egyetlen légvédelmi alakulatát.

1596023445
 
Címkékrakéta