Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zarándoklatot és családerősítő hétvégét rendez a Katolikus Tábori Püspökség

Szöveg: Szűcs László | Fotó: archív |  2019. augusztus 29. 8:02

Két jelentős programot is szervez az első őszi hónapban a HM Katolikus Tábori Püspökség. Szeptember 14-én Budapesten, a máriaremetei kegytemplomban, illetve annak kertjében tartják a 25. Nemzeti Katonai Zarándoklatot, míg szeptember 20-22. között a Zala megyei Karmacson rendezik meg a 8. Családerősítő hétvégét.

Az elmúlt években megszokottakhoz képest egy héttel korábban, szeptember 14-én rendezik meg a Nemzeti Katonai Zarándoklatot a máriaremetei kegytemplomban. Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke érdeklődésünkre elmondta: szeptember 14-e az egyház liturgiájában a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Az idén ezt az ünnepet szeretnék összekapcsolni a 2020-ban Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Világkongresszus Előkészületeivel.

1599209629

„A Szent Kereszt felmagasztalásának az ünnepét, illetve az Eucharisztiát szeretnénk összekapcsolni valamiképpen az idei Nemzeti Katonai Zarándoklatban. Hiszen – egyik egyházi énekünket idézve – a kereszt és az Eucharisztia a mi életünk, a mi üdvösségünk, a mi föltámadásunk" – mondta Berta ezredes, hozzátéve: az idei zarándoklat hálaadás a megváltásért és azért, hogy a Katolikus Tábori Püspökség ebben az évben ünnepli újraalakulásának 25. évfordulóját.

A máriaremetei rendezvényre – mint ahogy az elmúlt években is – a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, kormánytisztviselőket, honvédelmi alkalmazottakat és családjaikat, a nyugállományú katonákat és családtagjaikat várják. A zarándoklat a már ugyancsak hagyományosnak számító fakultatív 10,5 kilométeres gyalogmenettel kezdődik, majd ezt követi a szentmise, amit ezúttal – a püspökség fennállásának negyed évszázados évfordulója tiszteletére – Michael August Blume, alessanói címzetes érsek, apostoli nuncius mutat be a kegytemplom előtti szabadtéri oltárnál. A misét követően idén is átadják a Kapisztrán Szent János elismeréseket.

1599209629

Berta Tibortól megtudtuk: az idei zarándoklat annyiban is más lesz, mint a korábbi rendezvénynek, hogy – a Zrínyi Kiadónak köszönhetően – minden résztvevőnek át tudnak adni egy imakönyvet és egy imafüzetet. „Korábban volt egy nagyon apró imakönyvünk, aztán megszületett egy ima- és olvasókönyv, ami egy sokkal bővebb tárházát adja az imádságainknak, énekeinknek, elmélkedéseinknek. Aztán az elmúlt évben – a kiadó segítségével – elkészült a zarándokoknak szóló ima- és olvasókönyv, most pedig ezt a két kiadványt tudtuk megjelenteni. Bízunk benne, hogy ezeket is haszonnal tudják majd forgatni a katonák" – mondta az általános helynök.

Alig egy héttel a zarándoklat után – szeptember 20-22. között – a HM Katolikus Tábori Püspökség szervezésében a Zala megyei Karmacson tartják a 8. Családerősítő hétvégét. A programot ugyancsak az Eucharisztikus Világkongresszusra való felkészülés jegyében állították össze. „A családerősítő hétvégén a különböző elmélkedések, beszélgetések az Eucharisztiáról, az Eucharisztia, a házasság, illetve a család kapcsolatáról szólnak majd" – emelte ki Berta ezredes, hozzátéve: a rendezvényre szeptember 2-áig még jelentkezhetnek a Honvédelmi Minisztériumban, valamint a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák, kormánytisztviselők, honvédelmi alkalmazottak és családtagjaik. A helyszínválasztás sem véletlen: a püspökségnek kormányzati támogatással sikerült felújítani a településen az egykori általános iskola épületét, s az elmúlt néhány évben már itt rendezték meg a hagyományos nyári, környezetvédelmi gyermektábort is.

1599209629

„Az Eucharisztia, az Oltáriszentség tisztelete elhalványult a magyar társadalomban. A kulturális örökségből mindenki tudja, hogy mit jelent például a karácsony és a húsvét, de a valódi egyházi értelmét és hagyományát kevesen ismerik. Így vagyunk a nagyon gazdag eucharisztikus örökségünkkel is. Száz évvel ezelőtt még minden bizonnyal másképp volt, de ma ezt a szót hallva sok ember nem is tudja, miről van szó, a kifejezés jelentésével sincsenek sokan tisztában. Szeptemberi rendezvényeinken szeretnénk megismertetni a Magyar Honvédségben szolgálókkal ezt a szót, illetve ennek a kifejezésnek az értelmét" – összegezte Berta Tibor ezredes, kiemelve: az Eucharisztikus Világkongresszus során számos más program mellett a katonáknak is lehetőségük lesz arra, hogy részt vegyenek egy nagy, közös, elsőáldozási szentmisén, amit a jelenleg még épülő Puskás Ferenc Stadionban tartanak majd.