Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárógyakorlaton a Különleges Műveleti Kontingens

Szöveg: F. A. alezredes | Fotó: Végh Krisztina zászlós, Pápai Annamária |  2020. május 4. 16:01

Áprilisban zárógyakorlattal ért véget az MH Különleges Műveleti Kontingens 19. váltásának felkészülése az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál.

1596078796

A kontingens – a NATO Eltökélt Támogatás műveletének részeként – elsősorban az afgán partnererő felkészítését és hatékony bevethetőségét támogatja. A műveletek során a magyar különleges műveleti csoport csak az afgán partnererő mögött mozoghat, és abban az esetben avatkozhat a harcba, ha saját magát kell megvédenie, vagy a partnererő elveszítette manőver- vagy cselekvési szabadságát. A zárógyakorlat végrehajtása során a döntnöki állomány kiemelt figyelemmel mérlegelte a beavatkozást.

A művelet megkezdése előtt a csoport megkapta feladatát: egy ellenállói szervezethez köthető személyt kellett elfogniuk. Ezután angolul jelentették elgondolásukat az elöljárónak, majd átvették az afgán partnererőt játszó állományt – akiknek a szcenárió szerint még folyamatban van a kiképzésük –, és megkezdték a műveletre történő specifikus felkészítést.

1596078796

Három nappal később, hajnalban indult el a HMMWV-kből, katonai terepjárókból álló harcjárműoszlop Táborfalva irányába. A gyakorlatban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Mi-24 harci helikoptere mint közeli légi támogatás, egy Mi-17 szállító helikoptere mint MEDEVAC, illetve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egy JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe is részt vett. Utóbbi biztosította a művelet három és fél órás időtartamában a folyamatos légi lefedettséget.

A csoport izolálta és megtisztította az első célobjektumot. A behatolás előtt az épület kerítését és az egyik bejárati ajtót valós töltettel, robbantással nyitották meg. Az épületben letartóztatottaktól nyert információk alapján kiderült, hogy a célszemély és más fegyveresek egy közeli épületben tartózkodtak. Az alegység új tervet dolgozott ki, jelentett az elöljárónak, és megkezdte a második objektum légi megfigyelését. Az épület izolálását követően a behatoló partnererőre rátámadt az ellenerő, emiatt manőverezni kényszerültek. A csoport tanáccsal segítette az „afgán" partnererőt, akik ezt követően körbefogták az épületkomplexumot. A súlyosan sérült célszemélyt itt sikerült letartóztatni.

1596078797

A művelet során a belső támadás semlegesítésére, a gyors reagálású erők beavatkozásának megakadályozására, valamint az ellenséges aknavető esetleges alkalmazására történő reagálást is gyakorolták. Az előretolt légi irányítónak (JTAC) a zárógyakorlat volt az időközi szakvizsgája, amit sikeresen teljesített a közeli légi eszközök támogatásának irányításával, a kiürítés szinkronizálásával.

A zárógyakorlat elérte célját, mert a csoport a művelet rendszabályai szerint képes volt a feladat kidolgozására, a partnererő felkészítésére és alkalmazásának segítésére, a beavatkozás feltételeit szem előtt tartva, a légi platformok támogatásával, hatékonyan reagált az ellenséges tevékenységekre. A zárógyakorlat sikerességét nagyban növelte az előző váltás állományának bevonása az alájátszás megtervezésébe és a döntnöki feladatokba, hiszen ők rendelkeztek a műveleti területről a legfrissebb információkkal.

GALÉRIA