Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárszámadás Jánoshalmán

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. február 7. 11:46

Évzáró-évindító közgyűlést tartott február 4-én a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület. Az elnökség beszámolójából kiderült: saját szervezésű programokban gazdag, pénzügyi szempontból eredményes évet zártak az egykori légvédelmi tüzérek. Az egyesületnek jelenleg nyolcvankilenc tagja van, a „korelnök”, a 87. életévébe járó Szarvas Feri bácsi.

1596027307

Ünnepélyes közgyűlésen értékelték az elmúlt évben végzett közösségi munkát, és pontosították az idei feladatokat a jánoshalmi nyugállományú klub tagjai. Az évzáró-évindító közgyűlésen megjelenteket Fórizs Gábor nyugállományú főtörzszászlós köszöntötte, az elnökég beszámolóját és az idei évre tervezett programokat Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, az egyesületet elnöke ismertette, a felügyelő bizottság ellenőrzéseinek tapasztalatait pedig Szabó István foglalta össze.

1596027308

A beszámolóból kiderült: mozgalmas, feladatokban és közösségi munkában zsúfolt évet tudhatnak maguk mögött az egyesület tagjai. Saját rendezvényeik mellett rendszeresen részt vettek a városi ünnepségeken és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója munkájában. Kiváló kapcsolatot ápolnak az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársaival és a város önkormányzatával. A közösségi munkát meghatározó fő feladataiknak tekintették – tekintik továbbra is –; többek közt a katonai hagyományok ápolását, a közművelődési és egészségmegőrző programok szervezését, a tagok érdekképviseletét, szociális gondjaik enyhítését.

1596027308

Miután a tagság elfogadta az elmúlt év munkáját összegző beszámolót és az idei feladattervet, a vezetőség mandátumának lejárta miatt tisztségviselőket is választania kellett a közgyűlésnek. Az egyesület elnöke ismét Györgypál Csaba nyugállományú alezredes lett. Vezetőségi tagként Virág László nyugállományú rendőr alezredes, Szakály Béla, Fórizs Gábor nyugállományú főtörzszáslósok, Matkó Béláné, Botka Zoltánné nyugállományú zászlósok és Szarvas Ferenc segítik majd a munkáját. A felügyelő bizottság elnökének Vida Benőt, tagjainak dr. Balázs András nyugállományú rendőr őrnagyot és Ódor Ferenc nyugállományú főtörzsőrmestert választották. A tagság arról is döntött, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége küldöttgyűlésén az egyesületet Györgypál Csaba, nyugállományú alezredes, elnök fogja képviselni.

1596027309

Az Imre Zoltán Művelődési Központban, az egykori tiszti klub épületében tartott közgyűlés hivatalos része a kerek születésnapjukat ünneplők felköszöntésével zárult. A zárszámadó közgyűlésen részt vett többek közt Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere, dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége dél-alföldi régiójának elnöke, Deli József nyugállományú ezredes, a régió tiszteletbeli elnöke és Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a vezetője.

1596027310
* * *

Jánoshalma a határ közelsége miatt, a második világháborút követően vált stratégiailag fontos helyőrséggé. A laktanyát 1951-ben kezdték építeni, az építkezés olyan titkos volt, hogy az itt lakók sokáig úgy tudták, valamilyen élelmiszerüzem készül itt. A jánoshalmi helyőrség első alakulata a PF 9398-as számú páncéltörő tüzérezred volt, amit a forradalom után feloszlattak. A laktanyába 1956. november 7-én egy szovjet páncélosszázad, utánuk pedig egy ugyancsak szovjet légvédelmi ezred települt, amelyik aztán egy év múlva átköltözött Nagykőrösre. Egy ideig úgy tűnt, hogy a laktanya végleg üresen marad, a kiskunfélegyházi 7. Gépkocsizó Lövészhadosztály frissen felállított 102. vegyes légvédelmi tüzérosztályát ugyanis Kiskőrösre, a tüzérek mellé akarták telepíteni. Kiderült azonban, hogy ehhez túl kicsi ott a hely. Uszta Gyula vezérőrnagynak viszont „eszébe jutott", hogy van a közelben egy üresen álló laktanya. A jánoshalmi légvédelmisek első parancsnoka Csorba András százados volt, őt követte Brenner Zoltán őrnagy, Sárközi István mérnök alezredes és végül Veréb Zsigmond alezredes.

A tüzérosztályt 1967 szeptemberében négyüteges keretezreddé szervezték át, és megkezdték a főiskolákra és az egyetemekre előfelvett fiatalok tizenegy hónapos kiképzését. Ide vonultak be a leendő tanárok, villamosmérnökök, testnevelők, színészek és agrármérnökök. Az előfelvételisek kiképzése 1981-ben szűnt meg. Az alakulatot 1990. október 31-ei hatállyal számolták fel.

1596027311

Fotó: a szerző felvételei

Címkékünnepség