Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk elkötelezett, lojális és megbecsült szövetséges

A NATO iránti elkötelezettség a magyar emberek biztonságának a garanciája

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI | Fotó: nato.int |  2024. június 15. 7:59

A NATO brüsszeli védelmi miniszteri értekezletén megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a szervezet ukrajnai szerepvállalásából - közölte a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy „Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak”.

20240614_Brüsszel_NATO_védelmi_miniszteri_találkozó_nato.int_2

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a NATO megőrizze védelmi jellegét. Ezért is tartja kiemelt jelentőségűnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár abban állapodtak meg, hogy Magyarország kimarad abból a szerepvállalásból, amelyet a NATO az ukrajnai háborúhoz kapcsolódóan akar 31 ország részvételével megtenni. Magyarország sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad ehhez az együttműködéshez, azonban nem is blokkolja azt – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitér arra, hogy Magyarország tavaly már elérte, idén pedig fenntartja és a jövőben is fenntartani óhajtja a nemzeti költségvetés kétszázalékos szintjét a védelmi kiadásokra vonatkozóan. „Ezzel a NATO elit csoportjába tartozunk” – emelte ki. Értékelése szerint Magyarország élen jár a NATO iránti elkötelezettség tekintetében, és ez a magyar emberek biztonságának a garanciája.

 

20240614_Brüsszel_NATO_védelmi_miniszteri_találkozó_nato.int_3

Elmondta, hogy az ország a továbbiakban is magas létszámmal részt vesz a katonai szervezet több nemzetközi missziójában, légtérrendészeti feladatokat lát el a balti országokban és a szomszédos országokban, valamint NATO-hadosztályparancsnokság is működik Magyarország területén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte azt is, hogy az értekezleten jelen volt az ukrán védelmi miniszter, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy a magyar kisebbség aktívan részt vesz a háborúban. Úgy fogalmazott, hogy közülük „többen a legmagasabb, legnagyobb áldozatot is meghozták, életüket adták Ukrajnáért.” Ezért joggal várható el, hogy az ukrajnai magyar kisebbség minden korábban megszerzett jogát „megkaphassa” – tette hozzá.

20240614_Brüsszel_NATO_védelmi_miniszteri_találkozó_nato.int_1