Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk támogatja a békekezdeményezést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: MTI |  2023. szeptember 21. 14:14

Magyarország támogat, és kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ami megteremti egy tartós tűzszünet lehetőségét Ukrajnában, és utat nyit egy fenntartható és igazságos béke felé – jelentette ki Novák Katalin, köztársasági elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott felszólalásában, amire magyar államfő részéről évtizedek óta nem volt példa.

380585372_865901931564057_2805716556749561507_n másolat

Az államfő megerősítette, hogy Magyarország üdvözli az ukrajnai békekezdeményezést és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz. Hangsúlyozta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a tanácskozáson jelzés, hogy eljött az idő arra, hogy komolyan napirendre kerüljön a béke kérdése.

Az államfő szót emelt az Ukrajnában élő magyar közösség mellett és kijelentette, számít arra, hogy Zelenszkij elnök lépéseket tesz és elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójuk alkalmával és New Yorkban is ígéretet tett – jegyezte meg Novák Katalin, az ENSZ BT-ben elmondott felszólalásában, ahol ugyancsak szerdán tartott hozzászólást Anthony Blinken amerikai és Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború Magyarország számára – szomszédként – közvetlen fenyegetést jelent, és magyarok is életüket vesztik a harctéren. A háború közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonsági struktúrájára is – hívta fel a figyelmet Novák Katalin, a Magyar Honvédség főparancsnoka.

 

D_MTI20230920074 (1)

Az államfő együttműködés sürgetett az ukrajnai béke és biztonság ösztönzésében. Ahogy fogalmazott, ebben szervezetekre, erős országokra és személyiségekre is szükség van, akik képesek a harcban álló feleket béketárgyalásokra szólítani. Megállapította, hogy az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa fontos cselekvők ebben a folyamatban. Az erős országok között példaként említette az Egyesült Államokat, Kínát és Törökországot, amelyek képesek letenni egy lehetséges megoldást az asztalra, képesek, vagy készek a párbeszédre mindkét féllel, valamint befolyást tudnak gyakorolni a folyamat továbblendítése érdekében.

Novák Katalin a békét előmozdítani képes személyiségként jelölte meg Ferenc pápát. „A történelmünk annyi példát adott arra, hogy emberek kis csoportja, vagy akár egyetlen személy is meg tudta fordítani a történelem menetét” – fogalmazott Novák Katalin, aki magyar köztársasági elnökként évtizedek óta először mondott beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

380708110_865902021564048_1816238018270025507_n