Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyhódítás a harcos táborban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2023. július 6. 17:28

Alpintechnikai alapismereteket sajátítottak el július 6-án azok a fiatalok, akik a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár „harcos” tematikájú honvédelmi tábor mellett tették le a voksukat.

A „harcos” honvédelmi táborok elsősorban azoknak a fiataloknak nyújt kiváló lehetőséget, akik a Magyar Honvédség szárazföldi haderőnem iránt érdeklődnek. A táborozások ideje alatt ugyanis átélhetik az alapfelkészítés kihívásait, miközben a mindennapi életben is hasznosítható ismereteket szerezhetnek. Az élményszerű feladatok során megismerkednek a lövészkatonák feladataival, tevékenységével, valamint felszerelésével és technikai eszközeivel is.

E tematika részét képezi az is, hogy a július 3-7. között megrendezett tatai tábor utolsó programjai egyikén köteles biztosítás melletti mászásban és ereszkedésben is kipróbálhatták magukat a fiatalok. Tóth Gábor hadnagy, a közel ötven fős diákok és honvéd kadétok alkotta tábor parancsnoka kérdésünkre felidézte, hogy a hét első felében a fiatalok megismerkedhettek a Leopard 2A4 harckocsikkal, a PZH 2000 önjáró tüzérségi lövegekkel, valamint a Gidrán páncélozott harcjárművekkel is. Mindemellett számos ügyességi feladat is várt rájuk.

A tábor utolsó előtti napján – egy menetgyakorlatot követően – a táborozók a közeli Kőpite kilátóponton próbálhatták ki az alpintechnikás ereszkedést. „A fiatalok nagyon ügyesek. Eleinte tartottunk attól, hogy hogyan veszik majd az akadályokat, de azt kell mondjam, hogy jól vizsgáztak” – fogalmazott Tóth Gábor hadnagy.