Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyi kiképzés - ezúttal itthon

Szöveg: K.K. | Fotó: P. J. főtörzsőrmester |  2022. november 18. 13:28

Szeptemberben, a szlovéniai Triglav Star 2022 nemzetközi gyakorlaton, magashegyi kiképzésen vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár állománya. A hegyi környezetben történő mozgásmódokat hazai viszonyok között is igyekeztek a saját eljárásaik közé építeni, az elmúlt napokban Csobánkán jártak az alakulat katonái.

2022.11.17. Hegyi kiképzés Csobánka 003

A különleges műveleti csoport - a Szlovéniában látott minta alapján - egy légnyomással működő kötélvetőt készített, melynek segítségével szakadékok, szurdokok vagy gyors folyású patakok fölött lehet kötelet átjuttatni. A kiépített kötélhídon így az alegység átkelése akár felszereléssel együtt biztosítható.

A látványos mozzanat során, a Berda-pihenőnél körülbelül 15 méter magasan, a csoport teljes létszámmal nappal és éjszaka is imitálhatta a szakadékon való átjutást. Ezzel párhuzamosan azt a módszert is elsajátították, melynek segítségével egyszerre több katona képes leküzdeni sziklafalat mászógép és fix kötél segítségével.

A technikai mozzanatok jelentősége abban rejlik, hogy segítségükkel a különleges műveleti csoport váratlan irányokból közelíthet meg célpontokat, akár különleges felderítésről, akár közvetlen műveletről legyen szó.