Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopter harcászati képzés a Dunántúlon

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Cser Georgina őrmester |  2023. október 8. 7:47

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Védelmi Ügynökség képzési programjába illeszkedő Helikopter Harcászati Oktató Képzést a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren októberben Pápán.

EE1A2154

A Helicopter Tactics Instructor Course (HTIC) 2013 óta az Európai Védelmi Ügynökség helikopter programjának legmagasabb szintű eleme, amely során az Európai Unió tagállamai hadseregeinek harcászati helikopter oktatóit választják ki és készítik fel. A képzés két fázisból áll, melyek közül a négy hetes földi fázist Portugáliában tartják, a három hetes repülő fázist pedig 2021 óta a pápai katonai repülőtéren. Idén hat ország helikopter személyzete vesz részt a tanfolyamon; Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Németország, Portugália és Szlovákia delegált kiképzendőket. Az összesen hét hetes felkészítést sikeresen teljesítők bronz szintű helikopter harcászati pilóták lesznek. Ezt követően az ezüst fokozat megszerzéséhez újra részt kell venniük a HTIC-en, de már az első évesek oktatójaként. Ha itt is bizonyítottak, akkor kapnak lehetőséget a harmadik évben az oktatók mentorálására, amely az arany szint követelménye.

EE1A3317

Ennek a tanfolyami rendszernek a célja a helikopter harcászati képesség fejlesztése tagállami és szövetségi szinten egyaránt. A képzése ideje alatt a résztvevők komoly fizikai és mentális igénybevételnek vannak kitéve, amely során az oktatók állandóan figyelik és értékelik őket. A három hetes repülő fázis folyamán a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép elleni kitérést, légvédelmi rendszerek elleni védekezést, rádióelektronikai zavarás elleni védelmet, konvojkísérést és gépjármű feltartóztatást kell végrehajtani. A képzés csúcspontjaként komplex légi művelet tervezése és végrehajtása lesz a feladat, ahol vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk. A tanfolyam során főként Veszprém vármegye térségében hajtanak végre repülési feladatokat, de érinteni fogják Somogy vármegye északi részét is.