Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopteres műveletek a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Varga Gábor hadnagy |  2012. május 17. 16:21

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségében szolgálatot teljesítő 39. Lövészzászlóalj folyamatos felkészülésen vesz részt. A raj- és szakasz-összekovácsolást követően május 10-én a zászlóalj katonái helikopteres műveleteket gyakoroltak be a hajdúhadházi gyakorlótéren.

1595935845
A foglalkozás első részében a katonák megtanulták és begyakorolták a szállítóhelikopterbe történő ki- és beszállást, valamint a gép leszállítását. Ezt követően az első csoport megkezdte a helikopteres feladat végrehajtását. A gyakorlótéren több leszállóhelyet jelöltek ki, így a katonáknak volt lehetőségük a megtanult eljárásokat megfelelően begyakorolni.

Műveleti területen kiemelt jelentősége van a sérült személyek légi úton történő kimentésének, ezért külön foglalkoztak a MEDEVAC (medical evacuation) kérésével, valamint a sérült személy helikopterbe rakásával. A nap zárásaként a katonák egy PR-feladatot (Personal Recovery), azaz az ellenséges terülten rekedt bajtárs kimentését hajtották végre. A gép leszállását követően megfelelő biztosítás mellett társuk felkutatására indultak. Miután felvették a kapcsolatot egymással és megtörtént az azonosítás, újra behívták a gépet, majd a lehető leggyorsabban elhagyták az ellenséges területet.

1595935845