Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyén marad az örmény vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. március 2. 11:21

Armen Szárkiszján örmény elnök február 27-én, szombaton elutasította a hadsereg vezérkari főnökének leváltását kezdeményező miniszterelnöki előterjesztés aláírását, tovább mélyítve az országban előállt hatalmi válságot.

„Alkotmány adta jogkörével élve, az elnök visszaküldte a szöveget, az ellenvetéseivel együtt” – magyarázta nyilatkozatában az államfői hivatal, hozzátéve, hogy a politikai válságra „nem lehet megoldás a felelős tisztségviselők gyakori váltása”.

A dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaság azt követően került válságba, hogy az örmény hadsereg megalázó vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel.

Az azóta tartó válság csütörtökön vett újabb fordulatot, amikor a hadsereg vezérkari főnöke, Onik Gaszparján, negyven magas rangú tiszt támogatásával lemondásra szólította fel Pasinjánt, aki ezt puccskísérletnek minősítette. Válaszul elrendelte Gaszparján és helyettese elmozdítását, és felhívására 20 ezer híve tüntetett a főváros Jereván központjában. Az ellenzéki Haza Megmentéséért Mozgalom ugyanakkor üdvözölte a vezérkar kezdeményezését, s az ellenzék csütörtökön és pénteken is többezres tüntetésen követelte a miniszterelnök lemondását.

Szombaton reggel megint legalább ötezren tüntettek Pasinján ellen a jereváni parlament előtt. Az örmény alkotmány értelmében a vezérkari főnök kinevezését és leváltását az államfő hagyja jóvá, a kormányfő előterjesztése alapján. Amennyiben az államfő nem írja alá a szükséges dokumentumot, akkor az tizenöt nap múlva hatályba lép.