Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenöt éve a szolgálat jegyében

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Katona Gabriella |  2020. szeptember 27. 11:41

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái és honvédelmi alkalmazottjai - a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve – ünnepi sorakozóval emlékeztek meg arról, hogy 75 éve alakult meg a Magyar Honvédség első aknakutató szakasza, amelynek katonái elsőként kezdték meg a második világháborúból visszamaradt robbanótestek és lőszerek ártalmatlanítását.

Tűzszerészek_napja (2)

Az eseményen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét. „Ez a mai nap jó alkalom azon tűzszerészek elismerésére is, akik nem kevésbé veszélyes feladataikat a társadalom és a sajtó fürkésző szemeitől távol, erdőkben, mezőkön, szántóföldeken végzik” – írták.

Tűzszerészek_napja (8)

„Hét és fél évtizeddel a világháború lezárása után még mindig évi több mint kétezer alkalommal vonulnak tűzszerész katonák, jellemzően a történelmi időkből visszamaradt katonai eredetű robbanótestekhez” – mondta ünnepi beszédében Bagi Szilárd alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka, aki hangsúlyozta azt is: az ezred egyetlen olyan alakulat hazánkban, amely tűzszerész mentesítést végez.

Bagi Szilárd alezredes megköszönte a katonák helytállását a tavaszi kijárási korlátozásokból adódó emelt számú bejelentés kezelésében és a járványügyi helyzethez kapcsolódó speciális feladatok ellátásában. Hangsúlyozta: az alakulat a vírushelyzet miatt életbe lépett szabályokhoz alkalmazkodva, méltó módon fog megemlékezni az I. kerületi Logodi utcai emlékműnél, illetve a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarában a tűzszerészek elmúlt hetvenöt évéről.

Az ünnepi sorakozón eredményesen végzett szakmai munkája, példamutató szolgálatteljesítése elismeréseként a Magyar Honvédség parancsnoka emléktárgyat adományozott Horváth Csaba őrnagynak, az alakulat vezető tűzszerészének, Somogyi Krisztián őrvezető pedig emléklapot vehetett át.

Tűzszerészek_napja (5)

Elöljáró parancsnokai javaslatára, a beosztásukban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka emléktárgyat és elismerő oklevelet adott át Horváth Csaba századosnak, Pásztor Antal századosnak, Visnyei Miklós századosnak, Kaló Lajos zászlósnak, Nagy István zászlósnak, Szeles László főtörzsőrmesternek, Csorba Zoltán őrmesternek, Nagyné Gyovai Tímea őrmesternek, Kapitány Gábor szakaszvezetőnek, illetve Répási Károly szakaszvezetőnek.

Az ezred parancsnoka I. osztályú tűzszerész címet adományozott Both Péter és Kiss Henrik főtörzsőrmestereknek, a III. osztályú tűzszerész címet pedig Jósvay Csongor tizedes vehette át.

GALÉRIA