Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Szíria északnyugati részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 4. 17:26

Heves harcok robbantak ki június 4-én, hétfő hajnalban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban a kormányerők és a lázadók között, egy nappal Bassár el-Aszad elnök parlamenti beszéde után, amelyben megerősítette, hogy mindenáron le akarja törni a rendszere elleni felkelést.

A harcok a lázadás egyik bástyájának számító Dzsabal-az-Závíja körzetében törtek ki, amely a leghevesebb összecsapások színtere volt a 15 hónappal ezelőtt kezdődött népfelkelés fegyveres harccá válása óta – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A fő ellenzéki koalíció, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) szerint éjszaka harckocsik, rakétavetők és ágyúk lőtték Idlíb több más települését is.

Az állami tv által közvetített beszédében Aszad – aki nem ismeri el a rezsimjével szembeni tiltakozás mértékét – azt hangoztatta, hogy „nem lesz kompromisszum a terrorizmus elleni harcban", és „a nemzet biztonsága egy (át nem léphető) vörös vonal". Tagadta a felelősséget az egy héttel korábbi, száznál több halottat követelő húlai mészárlásért, mondván, hogy még „szörnyetegek" sem követnek el ilyen gyalázatos bűncselekményt.

A felkelés vérbe fojtásáról szóló vádakra így reagált: „Amikor a sebész a műtőben vág, tisztít és amputál, a seb pedig vérzik, akkor azt mondjuk neki, hogy a kezéhez vér tapad vagy megköszönjük neki, hogy megmentette a beteget?" Ismételten azt hangsúlyozta, hogy a felkelés külföldről támogatott szélsőségesek és nem változásra törekvő reformerek műve.

A kormány és az ellenzék egymást vádolja a húlai vérfürdőért, amelyben sok gyerek is meghalt. Az ENSZ-megfigyelők szerint erős a gyanú, hogy kormánypárti fegyveresek követték el a gyilkosságok legalább egy részét. A londoni központú OSDH adatai szerint egyébként most vasárnap 46 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek: 19-19 civil és katona, valamint nyolc lázadó.